© Foto: RTV Ideaal / Koos Zijp

Voor de huisvesting van ontheemden uit Oekraïne en andere mensen die met spoed een woning nodig hebben is voor het voormalig sportterrein Detmerskazerne in Eefde en voor de locatie Smitskamp / strook langs de N348 in Gorssel een plan gemaakt. Voor beide plannen heeft de gemeente Lochem samengewerkt met een klankbordgroep uit Eefde en een klankbordgroep uit Gorssel. Nu is er gelegenheid voor de inwoners van Eefde en Gorssel om te reageren op deze plannen.

Het plan is om op de aangewezen locaties, voor een periode van maximaal 10 jaar, 35 tijdelijke woningen te plaatsen. 80 procent van deze woningen is bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne en 20 procent voor mensen die om een andere reden met spoed een woning nodig hebben. Op de website van de gemeente Lochem is het stedenbouwkundig plan voor Eefde en het stedenbouwkundig plan voor Gorssel te vinden. Tot 9 oktober kan er een reactie worden achtergelaten met daarin opmerkingen of aandachtspunten.

Direct na het besluit van de gemeente om te onderzoeken of op beide locaties wooneenheden voor Oekraïners en overige spoedzoekers gerealiseerd kunnen worden, is een klankbordgroep opgericht in zowel Eefde als Gorssel. Hierin zitten omwonenden en een vertegenwoordiging van de Dorpsraad. Aan de klankbordgroepen is gevraagd om hun zorgen, aandachtspunten en ideeën mee te geven. Mede op basis daarvan is er een stedenbouwkundig plan gemaakt.

”De gemeente is initiatiefnemer van dit plan. Dat betekent dat de gemeente voor dit plan ook een vergunning moet aanvragen. Wanneer alle reacties van de inwoners binnen zijn dan bekijken we of deze reacties nog aanleiding geven om het plan aan te passen” aldus een woordvoerder van de gemeente Lochem. De gemeenteraad kan dan ook een (bindend) advies geven.