© Foto: LochemGroen! / Calle Janssen

Namens LochemGroen! diende fractievoorzitter Calle Janssen een motie in “Meten is Weten”. Directe aanleiding daarvoor waren de zeer zorgelijke resultaten van onderzoek naar de luchtkwaliteit in Nederland en de gezondheidsrisico’s daarvan zoals de toename van Parkinson. De meerderheid van de Lochemse gemeenteraad steunde de oproep voor onderzoek naar de luchtkwaliteit / de mate waarin bestrijdingsmiddelen in de lucht aanwezig zijn niet.

”Daarom komen wij, LochemGroen!, zelf in actie. De komende 14 dagen starten we een crowdfundingscampagne om geld op te halen. Geld dat noodzakelijk is om onderzoek te kunnen doen naar de luchtkwaliteit in Lochem en wat er nodig is voor een gezonde leefomgeving voor mens én dier” aldus Calle Janssen. Het opgehaalde bedrag staat woensdagmiddag al op 1365 euro. Calle laat weten dat het begin er is en hoopt met de campagne genoeg geld op te halen om het onderzoek te laten plaatsvinden.

LochemGroen! is de eerste politieke partij die deze metingen laat uitvoeren en zorgt voor de financiering ervan. Naast het antwoord op de vraag of er in Lochem sprake is van een deken van bestrijdingsmiddelen hoopt de partij dat door deze actie ook in andere gemeenten en provincies meer aandacht komt voor de luchtkwaliteit. De organisatie Meten = Weten maakt door wetenschappelijk onderzoek duidelijk hoeveel bestrijdingsmiddelen in de lucht aanwezig zijn. Recent bracht Meten = Weten een rapport uit waaruit blijkt dat over Nederland een deken van bestrijdingsmiddelen hangt.