© Foto: REGIO8

De Hengelose coureur Wesley Ankersmid sloot afgelopen zondag het wegraceseizoen af in het Duitse Frohburg, vlak bij de Tsjechische grens. De Hengeloër begon in mei, samen met het Hengelose motorsportteam Performance Racing Achterhoek, zijn wegrace-avontuur op de Varsselring in Hengelo, en kijkt tevreden terug op zijn eerste racekampioenschap waar hij in de top 20 eindigde.

“Het was allemaal een compleet nieuwe ervaring voor mij. We waren elke keer lerende, elke keer konden wij een stapje erbij zetten”, laat de Hengeloër weten. “De doelstelling was om aan het einde van het seizoen punten te hebben gehaald. In de eerste race in Hengelo hebben wij meteen al punten weten te halen, daar mogen wij tevreden op terug kijken.”

Voordat de seinen op groen gaan en hij met zo’n tweehonderd kilometer per uur over het asfalt vliegt pakt Ankersmid altijd een momentje om zijn ogen te sluiten. “Ik doe dat altijd om het circuit nog even voor mijzelf door te nemen, waar de schakelpunten zitten, waar de apex (ideale racelijn in de bocht) ligt en waar je gas wilt geven”, zegt Ankersmid. Volgens de coureur moet je uiteindelijk het circuit blind kunnen rijden.

Ankersmid is blij met de ondersteuning die hij krijgt van het racingteam uit zijn eigen dorp, waarmee hij naar stratencircuits in vijf landen is geweest, en heeft het als een warm bad ervaren. “Elke race stap je weer opnieuw op de motor en probeer je te verbeteren wat er de vorige race is misgegaan, daar word je hier goed in ondersteunt”, legt Ankersmid uit. “Tuurlijk draait het om de prestaties, maar als die er niet zijn is de sfeer even goed. Wij maken er altijd met elkaar een mooi weekend van.”

Dat plezier zie je ook terug in de weddenschap die Ankersmid met zijn teambazen heeft afgesloten. Ankersmid rijdt namelijk niet mee om in de prijzen te vallen, maar om de positie te halen die van tevoren is afgesproken, en als hij die positie heeft behaald? “Dan staat er een kratje bier tegenover, als ik het niet haal moet ik een kratje bier aan hen geven”, zegt de Hengeloër met een glimlach. “Ik had er twee gewonnen, maar in de laatste race liep het wat minder. Hier ben ik er dus eentje verloren, maar in totaal heb ik er één gewonnen.”

Performance Racing Achterhoek heeft nog drie andere coureurs die meerijden in het kampioenschap. Adam McLean kon in Frohburg het kampioenschap halen, wat sinds 2017 niet meer gebeurt is, maar greep door een technisch mankement net naast de titel.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8