© Foto: Waterschap Rijn en IJssel

Afgelopen vrijdag ontving Waterschap Rijn en IJssel een groep van 13 Colombiaanse waterbestuurders. Zij waren die week op bezoek bij meerdere Nederlandse waterschappen. Het bezoek hoorde bij het internationale Blue Deal programma in Colombia. Het doel is om de waterkwaliteit van 15 miljoen Colombianen in het stroomgebied van de Rio Magdalena tegen 2030 te verbeteren. De week stond in het teken van samenwerken over grenzen: Hoe werken waterschappen in Nederland samen met Duitsland of België? Hoe doen Colombiaanse waterbeheerders dat? En wat kunnen we van elkaar leren?

In het kantoor in Doetinchem vertelde dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel hoe de samenwerking tussen het waterschap en Duitsland steeds verder gegroeid is. Wat begon als een verplichte inspectie van een grenskanaal en gemaal, is nu uitgegroeid tot een nauwe samenwerking en kennisuitwisseling over klimaatextremen zoals hoog water, overstromingen en droogte. Maar ook praktisch: Nederlandse waterschappers vangen beverratten over de grens op Duits grondgebied. Ook houden ze geregeld gezamenlijke crisis oefeningen en werken samen bij echte crises.

Colombia heeft te maken met grote overstromingen en andere weersextremen. Hoe zij daarmee omgaan, is interessant voor Nederlanders. Op hun beurt willen de Colombianen leren hoe het waterbeheer in Nederland georganiseerd is: met een eigen belastingstelsel, beleid en regelgeving. En hoe Nederlanders samenwerken in tijden van crisis, ook over de grenzen heen.
  
De kennis, kunde en organisatie van de waterschappen in Nederland is uniek in de wereld. Daarom werken de waterschappen samen met waterorganisaties in het buitenland, net over de grens maar ook in andere werelddelen. Behalve het delen van eigen kennis, halen ze ook kennis op over bijvoorbeeld droogte.