Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Kunstlezing – Frederieke Jeletich-Visser over Max van Dam

9 oktober @ 20:00 - 22:00

€ 12,50

Tachtig jaar na de dood van Max van Dam in Sobibor heeft kunsthistorica Frederieke Jeletich-Visser, dankzij onderzoek naar overgeleverde bronnen en nieuw ontdekte informatie en het inventariseren van het verspreide oeuvre, een podium gecreëerd voor de kunstenaar en zijn werk. Met het boek Vastberaden en veelbelovend – Max van Dam, 1910-1943 houdt zij de herinnering aan Max van Dam levend.

Max van Dam groeit op in een ‘rood nest’ in Winterswijk. Al jong besluit hij zijn leven te wijden aan de kunst. Zijn werk krijgt erkenning in artistieke kringen – maar dat is eind jaren dertig niet altijd een zegen, omdat hij zich vanwege toenemend antisemitisme zo onzichtbaar mogelijk moet maken. Tijdens zijn vlucht naar Zwitserland wordt hij bij de grens opgepakt en overgebracht naar doorgangskamp Drancy. Van daaruit wordt de dan 33-jarige Max eind maart 1943 gedeporteerd naar Sobibor, waar hij later wordt vermoord. Het portret van de SS-Oberscharführer is waarschijnlijk zijn laatste werk geweest. Na de bevrijding lijkt behalve Max ook zijn kunstenaarschap vernietigd. Wat is er gebeurd met zijn kunstwerken?

Hoewel er weinig bronnenmateriaal is overgebleven, slaagt ‘Vastberaden en veelbelovend – Max van Dam, 1910-1943’ er in om het leven en de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar te reconstrueren. Het boek doorloopt de verschillende fasen van zijn veel te korte leven aan de hand van de plaatsen waar Max zich bevond. Kunsthistorica Frederieke Jeletich-Visser neemt belangstellenden mee in het leven van Max van Dam én in haar schrijfproces. Dat doet zij op woensdag 9 oktober in de Koppelkerk in Bredevoort. De avond duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Kaarten kosten € 10,- in de voorverkoop en € 12,50 aan de deur.

© Foto: Medea Huisman

Gegevens

Datum:
9 oktober
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€ 12,50
Site:
www.koppelkerk.nl

Locatie

Koppelkerk Bredevoort
Koppelstraat 35
Bredevoort, Nederland
+ Google Maps