De winterswijkse apotheken en Waterschap Rijn en IJssel slaan de handen ineen om het water in de beken en rivieren in de omgeving schoner te maken. Vanaf nu liggen speciale zakjes in de apotheken, waarmee inwoners hun medicijnresten kunnen inleveren. Door de medicijnresten in te leveren en niet door de wc of gootsteen te spoelen, komen deze schadelijke stoffen niet in de natuur terecht.
Het zuiveren van medicijnresten uit rioolwater is lastig. De rioolwaterzuiveringen in Nederland zijn daar (nog) niet op gebouwd. Daardoor komen de medicijnresten in de rivieren en beken terecht. Medicijnresten in het water zijn schadelijk voor planten en vissen. Waterschap en apotheken willen inwoners hiervan bewust maken via deze actie.
Het waterschap wil de wateren rondom Winterswijk schoner maken. Dit doet zij op meerdere manieren. Zo wordt de rioolwaterzuivering in Winterswijk momenteel flink aangepast. Met de nieuwste technieken worden straks veel meer vervuilende stoffen uit het rioolwater verwijderd, zoals medicijnresten, fosfaat en ammonium. De bouw hiervan is dit jaar begonnen. Daarnaast werkt het waterschap samen met het Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk aan een project met speciale plaszakken voor patiënten na röntgenonderzoek. Door de plas op te vangen, komen er geen röntgencontrastvloeistoffen in het rioolwater. De actie met de apotheken is hier een mooie aanvulling op.
Met al deze maatregelen verwacht het waterschap 70 tot 80 procent van de medicijnresten uit het afvalwater te verwijderen.