© Foto: REGIO8

De Achterhoekse dialectrockers van Normaal zetten al vijftig jaar festivals, cafés en andere podia in heel Nederland, volledig op zijn kop. De in Winterswijk geboren journalist Dolf Ruesink volgde de band vanaf het begin en draait in zijn nieuwe boek ‘Feesten als wilde beesten’ de camera 180 graden, richting de Anhangers en andere betrokkenen.

“Feesten als wilde beesten slaat op de heftigheid waarmee de Høkers naar concerten gingen en de gewoontes die ze hadden”, zegt Dolf Ruesink. “We kennen allemaal het bier en stro gooien. Maar zo zijn er nog veel meer andere typische Normaal-gewoontes, en die lees je in de boek.”

Volgens Ruesink is er een gemene deler tussen alle plaatsen waar Normaal ooit heeft opgetreden.”Zeker in het begin heeft Normaal zijn aanhang gekregen in die gebieden waar mensen van oudsher zich aan de kant gezet voelden, door de dominantie van de Randstad”, verklaart Ruesink. “Je moet het zo zien, de gebalde vuist bij de optredens was niet alleen omdat ze weer gingen optreden, maar ook een gebalde vuist tegen de Randstad.”

De Anhanger kan niet aan één specifieke regio in Nederland worden gekoppeld. Volgens Ruesink is het wel een bepaald type mens:”Ik heb wel eens gezegd dat je bij de Anhangers meer boeren, bakkers en buschauffeurs vindt dan bankdirecteuren. Het is eigenlijk de werkende klasse, in alle provincies. In al die honderden liedjes zit elke emotie in je leven, bij elke stemming is er een nummer van Normaal.”

In het boek zijn statistieken die voor de Anhanger goud waard zijn weergegeven. Zo is Ruesink erachter gekomen dat Normaal in totaal 3.154 optredens gegeven. Met 810 optredens staat Gelderland veruit op de hoogste plek. Normaal heeft Toldijk met 72 keer het vaakst op zijn kop gezet.


Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8