© Foto: P10

Oplossingen vinden voor problemen van mensen, samen met de mensen waar we het voor doen. Voor P10 is het de meest cruciale passage uit het regeerprogramma. “We steken dit kabinet graag de helpende hand toe door de brug te slaan tussen Den Haag en de inwoners van de regio” aldus voorzitter Ellen Nauta. “Als grootschalig platteland zijn we blij dat Den Haag de regio definitief ontdekt heeft. Het is van wezenlijk belang dat beleid niet alleen in Den Haag wordt gemaakt. Dat er meer oog en ruimte is voor regionale eigenheid en kwaliteiten” benoemd Nauta.

De P10-gemeenten zetten de leefbaarheid van het platteland voorop. Zij kiezen voor een integrale aanpak. Dat betekent in de praktijk: het in samenhang aanpakken van landbouw, natuur, landschap, wonen en andere functies. Het is noodzakelijk dat er voldoende en structureel geld komt om dorpen leefbaar en veilig te houden. Met dat geld kan worden gewerkt aan belangrijke thema’s als gezond leven, voldoende woningen voor verschillende groepen inwoners, sociale cohesie, voldoende politie en de aanpak van criminaliteit.

Nauta maakt zich zorgen over de toekomst van de zorg op het platteland. “We willen dat mensen gezond oud kunnen worden in de dorpen, maar het huidige zorgstelsel kraakt op het platteland. Er zijn minder gezondheidsvoorzieningen, afstanden zijn groot en de kosten voor zorgpersoneel zijn hoog.”

In P10-dorpen is de wil en kracht aanwezig om uitdagingen aan te pakken en voor elkaar te zorgen. Om dit te ondersteunen, is niet alleen een heldere visie nodig, maar ook duidelijkheid over financiering en langjarig commitment.