© Foto: RTV Ideaal

De bouw van het nieuwe Kompaan College aan de Almenseweg in Vorden vordert gestaag. De planning is dat het nieuwe schoolgebouw na de kerstvakantie in gebruik genomen wordt. In het voorjaar van 2025 komen de huidige locaties van de VO-school aan Het Hoge 41 en de Nieuwstad 49 vrij en aan de gemeente worden overgedragen. B en w van Bronckhorst besloten dinsdag onderzoek te gaan doen naar twee mogelijke ontwikkelingen.

De bedoeling is voor de locatie Nieuwstad een woningbouwplan te ontwikkelen. Voor de locatie Het Hoge besloten b en w te onderzoeken of het pand de komende 10 jaar behouden kan blijven voor onderwijs aan de jonge vluchtelingen die in Bronckhorst gehuisvest gaan worden. Ook willen zij er tijdelijk de inburgering (scholing) van volwassen statushouders organiseren. Omwonenden van beide locaties zijn door de gemeente Bronckhorst persoonlijk over de plannen in hun buurt geïnformeerd en zijn uitgenodigd voor inloopbijeenkomsten.

”Wij zijn van plan om voor de schoollocatie aan de Nieuwstad 49 een woningbouwplan te ontwikkelen. We gaan aan de slag met een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden voor woningen op deze plek. De verwachting is dit onderzoek in het voorjaar van 2025 gereed is. Doel is een mooie aanvulling te realiseren op het huizenaanbod in Vorden” aldus de gemeente Bronckhorst in een persbericht. De Kompaan locatie aan de Nieuwstad is gezien de staat van het gebouw en de beschikbare ruimte niet geschikt voor het voortzetten van onderwijs.

Samen met het COA is de gemeente Bronckhorst bezig locaties te realiseren voor de opvang van jonge vluchtelingen van 13 tot en met 17 jaar. ”We hebben daarvoor al gemeentelijke terreinen aangewezen in Vorden en in Hengelo. De Internationale Schakel Klas (ISK) is het onderwijs voor anderstalige jongeren van die leeftijd. De ISK’s in Zutphen en Doetinchem zijn de afgelopen tijd flink gegroeid en hebben onvoldoende lokalen voor onderwijs aan de leerlingen die we in onze gemeente gaan opvangen” laat de gemeente weten. Voor de kwaliteit van het onderwijs en voor een veilige leer- en werkomgeving van de jonge vluchtelingen in Bronckhorst is het wenselijk om hen op één ISK locatie te huisvesten. Het is een kans om hiervoor de vrijkomende locatie aan Het Hoge in te zetten. Met een haalbaarheidsonderzoek willen we nader onderzoeken of het schoolgebouw geschikt gemaakt kan worden voor het bieden van onderwijs aan deze groep.

Bouwkundig en technisch onderzoek moet uitwijzen wat de kosten voor noodzakelijk onderhoud en enkele duurzaamheidsinvesteringen zijn voor het voorzetten van onderwijs aan jonge vluchtelingen op de locatie de komende 10 jaar. Op dit moment is 10 jaar ook de termijn waarvoor de tijdelijke opvanglocaties in onze gemeente worden gebouwd. De verwachting is dat het haalbaarheidsonderzoek eind 2024 gereed is. Door dit plan zou woningbouw op deze locatie voorlopig geen doorgang vinden. In Vorden staan de komende tijd echter al meerdere bouwplannen op de planning, zoals aan de Almenseweg, de voormalige Vordering-locatie en op het terrein van voormalig drukkerij Weevers aan de Nieuwstad.