© Foto: gemeente Bronckhorst

Op de oproep ‘Wie wil jeugdburgemeester van Bronckhorst worden of zitting nemen in ons nieuwe kinderparlement’ onder leerlingen van groep 7 van de basisscholen in de gemeente kreeg de gemeente Bronckhorst 4 aanmeldingen, waarvan 3 voor het jeugdburgemeesterschap. Een jury vroeg deze kandidaten (Lara, Kalle en Diëm) woensdagmiddag om via onder andere een presentatie in het gemeentehuis en het verdedigen van enkele stellingen in een kort debat te laten zien waarom zij geschikt zijn voor deze bijzondere ‘baan’.

De 10-jarige Lara Bouwman uit Zelhem kwam als winnaar uit de bus en wordt tijdens de raadsvergadering op donderdag 10 oktober om 19.30 uur officieel benoemd. Zij kreeg de keten woensdagmiddag al wel vast omgehangen van voorganger Cato de Gelder.

De taak van jeugdburgemeester is leuk, maar ook serieus. Lara zal bijvoorbeeld samen met de echte burgemeester aanwezig zijn bij enkele speciale activiteiten in de gemeente, zoals het inhalen van sinterklaas en de nationale dodenherdenking op 4 mei. Daarnaast kunnen kinderen in Bronckhorst bij haar terecht als ze ideeën hebben voor de gemeente. De jeugdburgemeester kan deze dan aankaarten bij burgemeester Van der Tas.