© Foto: Univé Oost

Vorden is binnenkort een buitenbuurthuis rijker. Inwoner Koen Defyn is met zijn vrouw gestart om de tuin van hun boerderij in te richten als een buitenbuurthuis. Onder de naam Samen Boeren, kunnen mensen tuinieren en elkaar op een ontspannen manier leren kennen. Om veilig te kunnen tuinieren, heeft Defyn een zonnebranddispenser en tubes zonnebrandcrème aangevraagd bij Univé Oost en deze ook ontvangen.

De ontmoetingen vinden altijd in de buitenlucht plaats, waardoor bescherming tegen schadelijke uv-straling hoog in het vaandel staat. Het duo vond steun bij de zonnebrandactie van Univé Oost om zo maatschappelijke initiatieven die plaatsvinden in de buitenlucht te ondersteunen. Ook buiten de zomermaanden om is de schadelijke uv-straling immers aanwezig en is bescherming van groot belang. Een belangrijk onderdeel van Samen Boeren is dat het buitenbuurthuis en de tuin niet volledig af is.

Dit jaar wordt er hard gewerkt aan het opzetten van een moestuin, waarbij de initiatiefnemers worden geholpen door twee jongeren uit de buurt. Zo is er een bos aangeplant, zijn er zevenhonderd planten in de grond gezet en heeft het viertal een houtwal geplaatst van vierhonderd bomen. Als coöperatie zonder winstoogmerk geeft Univé een groot deel van de winst terug aan haar leden en de maatschappij. De leden, vertegenwoordigd in de Ledenraad, bepalen samen hoe deze winst het beste kan worden ingezet.