© Foto: RTV Ideaal / Koos Zijp

Met de inzet van de Algemene Reserve is het gelukt om de begroting van de gemeente Lochem voor het jaar 2025 sluitend te maken. Maar zoals in de Kadernota 2025 is aangekondigd, verwacht de gemeente Lochem net zoals de meeste andere gemeenten in Nederland vanaf 2026 te maken te krijgen met oplopende tekorten. Het vinden van een goede financiële balans wordt de komende jaren een lastige opgave. Toch zien burgemeester en wethouders het als een belangrijke taak om samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties te blijven werken aan de mooie gemeente Lochem.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is namens alle gemeenten al langer in gesprek met het Rijk. De gemeentelijke taken en middelen moeten immers in balans zijn. Het kabinet heeft hieraan nog geen conclusies verbonden.

De begroting drukt in geld uit welke activiteiten het college gaat doen, als uitwerking van de kadernota. Daarbij is vorig jaar een start gemaakt met een thematische invulling. Als eerste is het thema ‘Klimaat en energie’ uitgewerkt. Daaraan zijn nu twee nieuwe thema’s toegevoegd: ‘Gezond en vitaal leven’ en ‘Leefbare kernen’. Doel hiervan is meer grip en focus op deze thema’s. Activiteiten die die de komende jaren nodig zijn, kunnen zo meer in samenhang worden uitgevoerd.

De gemeenteraad behandelt de begroting naar verwachting eind oktober/ begin november.