© Foto: REGIO8

De gemeente Bronckhorst wil medewerking verlenen aan de bouw van 37 appartementen in het centrum van Zelhem. Op de plek van het voormalige horecapand Het Witte Paard moeten vier appartementsgebouwen komen, gericht op 55-plussers.

Bij een grote groep inwoners van de gemeente Bronckhorst, en wellicht daarbuiten, roept de naam ‘Het Witte Paard’ hoogstwaarschijnlijk nostalgische gevoelens op. Een bruiloft, een jubileum of gewoon een biertje in het café, Het Witte Paard was dé plek. Dat geldt ook voor wethouder Emmeke Gosselink: “Ik ging vroeger nog naar De Paerdestal (de discotheek bij het horecapand, TR).” Andere wethouders delen direct hun eigen herinneringen. Tegenwoordig staat het pand leeg en wordt het gezien als een doorn in het oog in het centrum van Zelhem.

Als het aan het college van Bronckhorst ligt, komt daar snel verandering in. Op het terrein aan de Ruurloseweg moeten vier gebouwen komen, waarvan de hoogste veertien meter zal zijn. Tussen de gebouwen komen parkeerplaatsen en ook het achtergelegen park krijgt een rol in het bouwplan. “Dit is een nadrukkelijke wens van Vitale Kern Zelhem,” aldus Gosselink. “Het park moet meer betrokken worden bij het centrum.”

Het Witte Paard, een begrip in Zelhem en ver daarbuiten, heeft in 2020 zijn deuren definitief gesloten. Sindsdien staat het pand aan de Ruurloseweg leeg. Het Witte Paard was een horecabedrijf met café, feestzaal en discotheek. Voor de herontwikkeling heeft de gemeente omwonenden en Vitale Kern Zelhem geraadpleegd.

Van de 37 appartementen moet de meerderheid, bijna zestig procent, in de categorie betaalbaar vallen. Volgens de gemeente Bronckhorst is dat maximaal 355.000 euro. Voordat de plek, waar menig Achterhoeker zijn eerste liefde tegen het lijf liep, tegen de vlakte gaat, moet er echter nog het een en ander gebeuren.

“Om het plan te kunnen realiseren, maken beide partijen nadere afspraken over aan- en verkoop van grond,” aldus de gemeente. “Verder is nog overeenstemming nodig over het groen in het plan en de parkeeroplossing. Zodra die duidelijkheid er is, kan de ontwikkelaar een vergunningaanvraag indienen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8