© Foto: REGIO8

De Graafschap ontvangt vrijdagavond op eigen veld, de Vijverberg, Jong PSV en wil na twee gelijke spelen op rij weer drie punten pakken. Trainer Jan Vreman houdt vast aan dezelfde elf en hoopt met een stuk ervaring en duelkracht de jonge Eindhovenaren de baas te zijn.

“Een Jong-ploeg ziet er altijd heel vaardig uit en heeft veel energie, dus het zal een wedstrijd worden waarin we kort op hen moeten zitten, zodat we ze niet aan het voetballen laten komen”, aldus Vreman. “En dan moet je zelf je eigen ding doen.” De Doetinchemmers wisten dit seizoen nog niet van een beloftenploeg te winnen. In eigen huis kwamen ze niet verder dan 2-2 tegen Jong FC Utrecht, en ook op bezoek bij Jong AZ werd het 2-2.

De Graafschap en Jong-ploegen blijken al seizoenen lang geen gelukkige combinatie. “Als je je echt wil meten in het voetballen, leg je het vaak tegen zo’n team af”, aldus doelman Joshua Smits. “Dan moet je uit een ander vaatje tappen, de mouwen opstropen en die gasten laten voelen wat echt mannenvoetbal is.”

Waar de Superboeren de afgelopen seizoenen moeite hadden met doelpunten maken, lijkt dat dit seizoen geen probleem. “Daar ben ik blij mee, want dat is ook weleens anders geweest”, geeft Vreman aan. De Doetinchemmers zijn het vaakst scorende team van de competitie, maar krijgen er bijna evenveel tegen en hebben een positief doelsaldo van slechts vijf. “We moeten meer tegendoelpunten gaan voorkomen, en daar zijn we mee bezig. Het ligt vooral aan het maken van fouten”, laat de trainer weten. “En dat doe je door veel te praten en dingen te laten zien.”

Smits hield dit seizoen nog maar één keer de nul, thuis tegen FC Eindhoven. Toch tilt hij daar niet te zwaar aan en ziet hij ook een oorzaak: “We hebben veel jongens met potentie, alleen zullen zij nog niet zo stabiel zijn als jongens die al zeven, acht jaar meelopen. En het valt nu een paar keer op de verkeerde momenten net niet goed. Dat je dan net niet de 3-1 maakt, maar wel de 2-2 tegen krijgt.”

Toch heeft de ervaren doelman vertrouwen in zijn verdediging en verwacht hij dat het goed gaat komen: “Als het straks gaat lopen, kun je wedstrijden veel vaker naar je toe trekken.”

Opstelling De Graafschap: Smits; Fortes, Besselink, Hillen, Schoppema; Warmerdam, Van Gilst, Najah; Van de Haar, Seuntjens, El Kadiri.