Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Toonkunst Zutphen viert 150 jaar met groots concert

10 november @ 14:00 - 17:00

€ 39,00

Al 150 jaar speelt het koor Toonkunst Zutphen een belangrijke rol in de regionale muziekcultuur. Dat wordt op 10 november gevierd met een groots jubileumconcert in de Buitensociëteit in Zutphen. Een muzikale reis door de tijd, met hoogtepunten uit de koormuziek: een programma met Bach, Mozart, Brahms en Poulenc.

Het is fascinerend om te horen hoe de stijl van de muziek veranderde vanaf de barok tot de twintigste eeuw. Bachs muziek is logisch en gestructureerd én vol emotie. Hoe anders is de muziek van Mozart, 71 jaar later geboren; zijn muziek zit vol jeugdige energie en dynamiek. De muziek van Brahms is sterk romantisch, met drama en emotie in brede lijnen uitgezet. Heel anders weer is Poulenc; het Gloria dateert uit 1959: de ‘moderne’ tijd. Zijn muziek is tegendraads en humoristisch, maar heeft ook diepgang. Zo vormt het concert een tijdreis door de muziek.

In 1874 was er een actieve muzikale familie in Zutphen, de familie Brandts Buys. Zij namen het initiatief tot de oprichting van de Zutphense tak van Toonkunst, waarbij Ludwig Felix Brandt Buys de eerste dirigent werd. Zijn bijzondere voornamen, verwijzend naar Beethoven en Mendelssohn, verraden de muzikale ambities van de familie. De eerste concerten bevatten veel geestelijke liederen, maar langzaamaan kwam de nadruk te liggen op grotere werken en later oratoria, bijvoorbeeld de Paulus van Mendelssohn en de Messiah van Händel.

Tegenwoordig heeft Toonkunst Zutphen ongeveer 75 leden. Daarmee is het mogelijk om grote stukken uit te voeren. De Mattheus Passie van Bach is zo’n voorbeeld, die iedere twee jaar wordt uitgevoerd. Het concert op 10 november begint om 14.00 uur. Kaarten zijn te koop via www.toonkunstzutphen.nl of bij de Hanzehof.

© Foto: Toonkunst Zutphen

Gegevens

Datum:
10 november
Tijd:
14:00 - 17:00
Kosten:
€ 39,00
Site:
www.toonkunstzutphen.nl

Locatie

Theater Hanzehof & Buitensociëteit
Coehoornsingel 1
Zutphen, 7201AA
+ Google Maps