© Foto: REGIO8

Vanaf maandag 28 oktober worden de bouwwerkzaamheden aan de Nettelhorsterbrug in Lochem hervat. In februari 2024 ging het helemaal mis bij het hijsen van de boogdelen. De werkzaamheden dienen als voorbereiding voor de opbouw van de nieuwe brug.

De brug is een onderdeel van het project N346 – Schakel Achterhoek A1. Op 21 februari 2024 ging het helemaal mis tijdens de hijswerkzaamheden aan één van de boogdelen. Een boogdeel stortte tijdens het hijsen naar beneden waarbij twee mensen om het leven kwamen. Twee anderen raakten ernstig gewond. Een lange tijd was het daarna stil en werd er grondig onderzoek gedaan naar hoe het heeft kunnen gebeuren. Deze onderzoeken naar de oorzaak lopen nog altijd. De gevallen brugdelen zijn afgelopen zomer grondig onderzocht en deze bleken onherstelbaar. Nu bijna negen maanden later worden de werkzaamheden hervat met nieuwe onderdelen.

De nieuwe brugonderdelen zijn in België gemaakt en worden per schip naar de bouwlocatie gevaren. Voor het ontvangst van de nieuwe onderdelen zijn er daarom vanaf 28 oktober meerdere hijskranen en ander rijden materieel op het bouwterrein. Daarbij vinden er ook voorbereidende constructiewerkzaamheden, zoals het plaatsen van een tijdelijke ondersteuningsconstructie. Dit is bijvoorbeeld het bouwen van een tweede bouwtoren en het plaatsen van bepaalde steunpunten.