© Foto: RTV Ideaal (archief)

Vanaf 2026 stoppen de verenigingen en scholen met het inzamelen van oud papier in de gemeente Berkelland. Dat is de uitkomst van de gesprekken die zij de afgelopen maanden met de gemeente voerden. Het college stelt de raad voor om voor de inzamelende verenigingen een eenmalige stoppersvergoeding van € 200.000 beschikbaar te stellen. Dit geeft de verenigingen en scholen in 2025 financieel wat lucht omdat zij op zoek moeten naar andere inkomsten. Naar verwachting neemt de raad hierover in december een besluit.

Hiermee komt een einde aan de traditie waarin vrijwilligers met het inzamelen van oud papier geld binnenhalen voor hun school of vereniging. De laatste jaren stond dit steeds meer onder druk. Onder andere door de daling van de oudpapierprijs en stijgende kosten voor de inzameling en verwerking van oud papier. Maar ook omdat het voor verenigingen steeds lastiger is om genoeg vrijwilligers te vinden. Daarnaast worden de eisen aan veilig werken steeds belangrijker en wordt niet op alle adressen in de gemeente het oud papier opgehaald. Dat laatste is een grote wens van de gemeente.

Per 1 januari 2026 wordt Twente Milieu de inzamelaar van het oud papier in Berkelland. “Vanaf dan halen we het oud papier op bij alle adressen,” zegt wethouder Van der Noordt. Of dit betekent dat er straks blauwe containers in de gemeente komen, is nog niet duidelijk. “Daar gaan we de komende tijd over nadenken.” Twente Milieu zamelt vanaf het nieuwe jaar in Berkelland het restafval, groente- fruit en tuinafval (gft) en plastic, metaal en drankkartons (pmd) in. Om dit mogelijk te maken, zijn in september alle oranje verpakkingencontainers gechipt en worden op dit moment de restafval- en gft-containers omgewisseld voor nieuwe.