© Foto: REGIO8

Het beloofd woensdag op zijn zachtst gezegd een beladen avond te worden in het gemeentehuis in Hengelo. De gemeenteraad van Bronckhorst moet beslissen of zij meegaan met de het rapport van Energy Watch. Volgens dit onderzoek zijn windmolens bij Eldrik eigenlijk de enige optie, om de RES doelen te halen, zes van de zeven partijen willen met de windmolens aan de gang.

“Ik denk dat wij vanavond een pittige avond hebben, ik hoop dat er veel inwoners zijn, want er ligt een amendement voor van D66, gesteund door andere partijen”, zegt Robbert van Velsen, fractievoorzitter van de GBB. “Dat amendement draait wel in tegen wat we als raad al hebben vastgesteld.” In het amendement van D66 en mede-indieners valt te lezen dat de gemeente de regie moet nemen om grootschalige opwek van elektriciteit mogelijk te maken, en de revenuen terug vloeien in de gemeenschap. Hiervoor moet het moratorium op de windmolens per 1 januari vervallen, de maximale tiphoogte van 150 meter en de afstand van tien keer de ashoogte tot een dorpskern eerst geschrapt worden, zo valt te lezen in het amendement van D66.

De indiener van het amendement voelt een zorgplicht naar de inwoners van de gemeente: ‘De te verwachten besluitvorming rondom nieuwe normen voor windmolens door de Tweede Kamer in 2025 moeten maatgevend zijn, waarbij het gaat om geluidsoverlast, slagschaduw, minimale afstand van woonkernen en andere zaken die nadelig kunnen zijn voor inwoners.’

Niet alleen belooft het een belangrijke avond te worden voor Keppel en omgeving. Ook voor de coalitie lijkt er het een en ander op het spel te staan. Het amendement van alle partijen behalve GBB, heeft hoe dan ook een bommetje onder de samenwerking van de coalitiepartijen gelegd. Van Velsen is voorzichtig met uitspraken over de gevolgen voor de samenwerking: “Dat gaan we vanavond wel zien in het debat.” 

Volgens Rob Weverink, fractievoorzitter van coalitiepartij CDA en mede-indiener van het amendement hoeft de coalitie en het college niet onder het grote meningsverschil te leiden. “We hebben goed overleg met elkaar”, aldus de fractievoorzitter, die van mening is dat het college hoe dan ook moet blijven zitten. “Een eventuele motie van wantrouwen gaat het niet halen.”

Weverink geeft aan dat als het amendement wordt aangenomen het nog helemaal niet betekent dat er ook echt windmolens gaan komen. “Het wordt heel spannend, denk ik. Wij vinden het belangrijk dat er nu eindelijk duidelijkheid komt”, laat Weverink weten. “We moeten nu starten met het gebiedsproces, maar het is nog helemaal niet zeker dat er windmolens komen. Als er plannen ingediend worden waar we niks mee kunnen of waar het lokaal eigenaarschap niet klopt, dan komen ze er niet te staan.” In het geval dat de Achterhoek als laagvlieggebied wordt aangewezen is er een kleine kans dat er alsnog windmolens kunnen komen, maar dat is niet waarschijnlijk.

Jan-Laurens Lasonder, voorzitter Tegenwind Keppel, legt uit hoe het kan dat inwoners inmiddels hun vertrouwen zijn verloren in de Bronckhorster politiek. “Mijn eerlijke antwoord is dat er tot nu toe niet naar ons geluisterd is behalve door de GBB, in het ingediende amendement van de D66 wordt geen woord gerept over de gezondheidszorgen van de burgers die tijdens inspraakmomenten zijn geuit”, zegt Lasonder. “De mensen hier zijn ernstig teleurgesteld in de politiek, zij zijn negen keer naar het gemeentehuis gekomen en ze krijgen niet het idee dat ze worden gehoord.”

Lasonder sluit niet uit dat inwoners naar de rechter stappen, om een stokje voor de plannen te kunnen steken. Ook het ‘terugvloeien’ van revenuen in de gemeenschap voelt voor Lasonder niet verantwoord. “Het voelt alsof ze mensen willen afkopen voor de gezondheidsschade die ze gaan lijden”, laat Lasonder weten. Of de politici in Bronckhorst zelf inzien hoe groot de breuk in het vertrouwen van burgers is betwijfelt Lasonder. “Partijen hebben toch mensen nodig die op ze gaan stemmen, ik denk dat ze denken dat de verkiezingen nog ver weg zijn.”

Het Rijk en de provincie Gelderland doen momenteel nog onderzoek naar de gevolgen van de windmolens. De onderzoeken naar de gezondheidsrisico’s en de milieugevolgen zullen naar verwachting in 2025 zijn afgerond.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8