Wie zijn die Doetinchemmers die begraven liggen op de oude Stads- en Ambtsbegraafplaatsen? Over de notabelen, de burgemeesters en directeuren, is genoeg te vinden, maar wie waren de gewone mensen uit de stad en omgeving? Zijn er over hen nog verhalen bekend?

Binnen de muren van het Stadsmuseum is van alles over het verleden van Doetinchem te bewonderen. Maar als je het goed bekijkt, ligt het grootste museum juist buiten haar deuren: de ligging van de straten, de gebouwen, de parken, het water én de begraafplaatsen in en om de stad. Het Stadsmuseum heeft samen met de stichting Stads- en Ambtsbegraafplaats Doetinchem het initiatief genomen tot een verhalentocht. Lopend tussen het groen kun je straks bij grafstenen QR-codes scannen om zo de verhalen achter de grafstenen te lezen.

Doetinchem is niet altijd één stad geweest. Tot 1920 was er Stad Doetinchem, de huidige binnenstad, en Ambt Doetinchem, de dorpen en het platteland eromheen. Vanaf 1829 waren er dan ook twee algemene begraafplaatsen de Stadsbegraafplaats. Er worden hier al lang geen inwoners meer begraven, maar het is nog wel een mooi stukje rustgevend groen in de gemeente. Het kan zomaar zijn dat klein- of achterkleinkinderen meer kunnen vertellen over de mensen die begraven liggen op de Stadsbegraafplaats of de Ambtsbegraafplaats. Misschien zijn er nog foto’s. Wie de projectgroep aan informatie kan helpen kan contact opnemen met André van de Burgt, via mail: apmvandeburgt@gmail.com

Foto: graf van wethouder Eehrligh