Honderd roeiers splitsen zich vanaf het nieuwe jaar af van Watersportvereniging De Ank en gaan verder als zelfstandige organisatie. De Achterhoekse Roeivereniging De Ank hoopt binnen de huidige loods aan de Oude IJssel in Doetinchem op termijn te groeien naar 150 leden.

“Ik denk niet dat wij lastig waren, maar men vond het lastig”, zegt voorzitter Willem Buunk van de nieuwe Achterhoekse Roeivereniging De Ank. De roeiafdeling kreeg binnen de watersportvereniging (wsv) volgens Buunk niet voldoende aandacht, terwijl er veel wensen waren. Voor de zomer resulteerde dat in een ultimatum vanuit het bestuur van de wsv, óf stoppen, óf verder als eigen vereniging. Ondanks de stap naar zelfstandigheid blijft de roeivereniging de geel-blauwe verenigingskleuren gebruiken. Ook blijft de loods aan de Stokhorstweg de thuisbasis van de roeiers en wordt nauwe samenwerking gezocht met de wsv.

De nieuwe vereniging start in januari met een lege kas en een onvolledige vloot, maar wel met een kwart van het totale ledenbestand van de wsv en de ambitie om verder te groeien. In 2013 telde de roeiafdeling dertig leden, inmiddels zijn het er honderd. Op de huidige locatie is volgens Buunk plek voor 150 leden. “Maar dan wordt het wel puzzelen in de loods”, zegt de voorzitter. “De Oude IJssel is een van de beste plekken in Nederland om te roeien. Wij willen zoveel mogelijk mensen de gelegenheid bieden om daarvan te genieten.”

Nieuwe boten
Hoewel de vloot van de wsv over is genomen door de roeivereniging, is er grote behoefte aan meer boten. In een zogenaamd ‘vlootplan’ van de nieuwe vereniging is besloten om een lening uit te schrijven onder leden waarmee boten kunnen worden aangekocht. “We hebben dringend behoefte aan skiffs, dus daar hebben we nu een van besteld”, beaamt Buunk, die hoopt jaarlijks een nieuwe boot aan te kunnen schaffen. “We moeten dat zelf regelen, maar dat kan ook met een groeiend ledenaantal. En we willen kijken of we wat met sponsoring kunnen doen.”

Oude IJssel Race
Ook met activiteiten kan er mogelijk meer geld binnen komen. Zo neemt de roeivereniging vanaf komend jaar de organisatie van de Oude IJssel Race, over de rivier tussen Doetinchem en Doesburg, over. De komende maanden moeten de plannen meer concreet worden. “Er is een doorstart nodig om door te groeien naar een volwaardige en stabiele roeivereniging”, vindt Buunk. “Dat is een uitdaging, maar daar steken we nu onze energie in.”

Verschillende werelden
Voorzitter Peter Wieman van Watersportvereniging De Ank noemt het ‘plezierig’ dat de afscheiding een feit wordt. “Ieder heeft een eigen cultuur, als je die vrij kan ontwikkelen is dat voor beide partijen beter”, vindt de voorzitter. “Onze leden liggen met hun boot veelal in de haven, terwijl de roeiers een echte sportvereniging zijn. Dat zijn twee culturen die op termijn niet samengaan in één vereniging.”