Archieven: Evenementen

Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag

Geschiedeniscafé in het Stadshuus

Zaterdag 24 september is van 14:00 tot 16:00 uur in het Stadshuus weer een Geschiedeniscafé geopend. Georganiseerd door het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem en vrij toegankelijk voor iedereen. Het programma luidt als volgt: -Lex Rutgers over Palestinapioniers in en om Lochem -Etienne van den Hombergh over Een archief met gebreken. Ervaringen bij het inventariseren van het archief Lochems Ziekenhuis. -pauze -Johan Weernink over zijn ontwerpen voor Mepal -Film over de sloop van de Dullaertpanden en de bouw van het Gemeentehuis (nu Stadshuus) Het belooft weer een zeer gevarieerde en boeiende bijeenkomst te worden.

Fietstocht van Biljartvereniging de Tapperij

Biljartvereniging de Tapperij organiseert op zondag 25 september haar jaarlijkse herfstkleuren- fietstocht, door de mooie Achterhoek. Er zijn 2 routes uitgezet van 30 en 45 kilometer. Gestart kan er worden tussen 10.00 en 12.30 uur vanaf Coens Tapperij, Sint Janstraat 3 in Keijenborg.

Peter en de Wolf: spannend Achterhoeks muzieksprookje

Uniek en eenmalig, dat zijn de twee voorstellingen van Peter en de Wolf die op zondag 25 september in Voorst en op zondag 9 oktober in Eibergen worden gegeven. Het verhaal bij het klassieke muziekstuk wordt namelijk in Achterhoekse streektaal verteld. De voorstellingen zijn een cadeautje van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers voor alle Achterhoekse schoolkinderen die plezier of interesse hebben in plat praoten en vormt de afsluiting van Wiesneus 2022. Het verhaal wordt voorgelezen door oud-onderwijzer Henk Muileman. Hij was altijd veel bezig met dialectliedjes in de klas. De muziek wordt gespeeld door het speciaal voor deze voorstelling samengestelde Berkellands muziekensemble, onder leiding van ervaren muzikant en dirigent Ira Wunnekink. Dit project is mogelijk gemaakt door de samenwerking met Culturije Berkelland en Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. Meer informatie en links naar de websites van de theaters: www.ecal.nu/peterendewolf. In Openluchttheater Engbergen kan iedereen zo naar binnen, voor Theater ’t Spieker kan je plaatsen reserveren via de website.

18e Smoks Hannerit in Zelhem

Op zondag 25 september aanstaande is het weer zover: voor alweer de 18e keer wordt de Smoks Hanne Oldtimerrit verreden. Het organisatiecomité is er wederom in geslaagd om een mooie en gevarieerde route uit te zetten voor bijzondere en klassieke auto’s, motoren en bromfietsen. Aansluitend zullen deze voertuigen voor het publiek in het bruisende hart van Zelhem te bewonderen zijn. Er zijn verschillende winkels geopend en is er de gelegenheid om op het marktplein te genieten van een hapje en een drankje onder het genot van live muziek. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Jasper County band m.m.v. de Cattle Creek Country Dancers. Tevens zal er in de Lambertikerk een modeshow worden georganiseerd voor een ieder die geïnteresseerd is. Ook voor onze jongste bezoekers is er voldoende vertier.

Toertocht voor oldtimer tractoren bij Museum Smedekinck

Museum Smedekinck Pluimersdijk 5, Zelhem

Zelhemse Oldtimerdag. De start van de toertocht voor oldtimer tractoren is dan om 10.00 uur bij Museum Smedekinck. Er zijn ruim 125 deelnemers. Na de start rijden de tractoren via woonzorgcentrum De Zonnekamp, Keijenborg en Toldijk naar Pelgrom in Hummelo, waar de middagpauze wordt gehouden. Daarna gaat het via Hummelo en Velswijk terug richting Museum Smedekinck, waar de eerste trekker rond een uur of twee wordt terugverwacht. De meeste tractoren zijn daar dan nog een groot deel van de middag van dichtbij te bewonderen. Het museumterrein met kruidentuin en De Schure zijn vanaf 12.00 tot 17.00 uur geopend en vrij toegankelijk voor publiek. Er zijn diverse activiteiten en bezienswaardigheden. Naast oldtimer tractoren, waaronder die van de Mc Cormick Club uit Zieuwent, zijn er ook oude werktuigen en stationaire motoren te zien. Er worden een groot aantal (oude) ambachten gedemonstreerd, zoals o.a. tin gieten, boekbinden, Grolse wanten breien, glas graveren, klompen maken en wilgentenen vlechten. En er is een onderdelenmarkt. Kinderen kunnen zich vermaken op een springkussen en met een minikraan/-graver. Parkeren kan dichtbij en is gratis. Foto: Museum Smedekinck

Informatieavond voor nieuwe inwoners in Bronckhorst

Op 26 september organiseert de gemeente Bronckhorst een informatieavond voor nieuwe inwoners in het gemeentehuis in Hengelo (Gld). Vorig jaar vond de informatiebijeenkomst digitaal plaats vanwege corona. Dit jaar is er weer een fysieke ontvangst, waarbij het typisch Achterhoekse ‘buurtmaken’ centraal staat. Mensen die in het afgelopen 1,5 jaar in de gemeente Bronckhorst kwamen wonen, zijn persoonlijk uitgenodigd. De burgemeester en wethouders stellen zich die avond voor en de bezoekers krijgen een beeld van wat de gemeente voor hen kan betekenen. Vervolgens kunnen de nieuwe inwoners bij kraampjes in de hal informatie inwinnen over waar ze bijvoorbeeld rekening mee moeten houden bij (ver)bouwen, hoe de gemeente omgaat met initiatieven van inwoners en met het openbaar groen en hoe het verenigingsleven eruit ziet. Ook kunnen ze kennismaken met de gebiedsambtenaren en zijn de politie, brandweer en VVV aanwezig.

Najaarskaarten bij de L.E.O.

Ook dit jaar heeft de L.E.O. in Lochem weer kaartavonden georganiseerd. Deze worden gehouden op de volgende maandagen: 26 september, 10 oktober, 24 oktober en 7 november. De Aanvang is 19.30 uur. De spelsoorten zijn: Jokeren en klaverjassen. Er kan voor één avond maar ook voor de hele competitie worden ingeschreven. Aan het eind van de avond zullen er enkele prijzen worden uitgereikt. Meer informatie is te vinden op www.leolochem.nl. Foto: Pixabay

Wilde planten bij IVN

Stadhuus Lochem Markt 3, Lochem

Altijd al meer willen weten over de wilde planten hier in de Achterhoek? Hoeveel soorten zijn er? Hoe staan ze ervoor? Welke soorten zijn nieuw of juist bedreigd? En wat is daartegen te doen? Wat is de invloed van het veranderende klimaat? Natuurorganisatie IVN organiseert hierover op 27 september een informatieavond. Fred Bos is de spreker. Hij is onder andere bekend van zijn inzet voor de roggelelie. Een plant die vroeger overal op de roggevelden te vinden was, maar nu in Nederland zo goed als uitgestorven is. Daarnaast is Fred Bos bekend van zijn werk voor Floron: een stichting voor onderzoek naar het voorkomen van wilde plantensoorten. Hij was jarenlang districtcoördinator in de oost Achterhoek. Op dinsdag 27 september is iedereen welkom in het Stadshuus in Lochem. Niet-leden van IVN betalen een toegangsprijs van 4 euro. De avond begint om 19.30 uur en meer info is te vinden op de website van IVN, afdeling Noord Midden Achterhoek. Foto: IVN