Ook in Bronckhorst heeft de BBB woensdag een grote verkiezingsoverwinning gepakt bij de Provinciale Statenverkiezing. De landelijke winnaar haalde in Bronckhorst maar liefst 44,6% van de stemmen binnen.

Het opkomstpercentage in Bronckhorst was met 73,1% ruim hoger dan tijdens de verkiezingen van 2019. Destijds kwam 61,5% van de kiesgerechtigden stemmen. In totaal brachten 21.971 kiezers hun stem uit. Hiervan stemden 9766 woensdag op de partij van Caroline van der Plas. Daarmee behaalde de nieuwkomer een flinke verkiezingsoverwinning. Het CDA was tijdens de vorige verkiezingen op provinciaal niveau nog de grootste met 19,9%. Dit werd nu meer dan gehalveerd tot 8,1%.

Ook de VVD verliest ruim in populariteit. De liberale partij eindigde in 2019 nipt achter het CDA met 19,1% van de stemmers. Bij de verkiezingen van woensdag werden ze opnieuw de tweede partij van de gemeente, toch verloren ze ruim en hielden ze 9,2% over. FvD, vier jaar geleden nog een van de grote winnaars, verliest ook in Bronckhorst en houdt 1,6% van de stemmen over. Dat is een verlies van 11,7%.

Na de grote verkiezingsoverwinning op provinciaal niveau, heeft de BBB ook bij de waterschapsverkiezing flink gewonnen. De partij komt in het Waterschap Rijn en IJssel met negen zetels binnen in het bestuur, waarmee het veruit de grootste partij is.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8