De Achterhoek stond maandagavond centraal in het EO-programma Rail Away. 272.000 kijkers zagen na de kerstdis hoe een wit-rode Arrivatrein zich vanuit Zutphen door de sneeuw een weg baande naar Winterswijk. De reacties op de uitzending door de Achterhoek zijn positief, zo schrijft Omroep Gelderland. En dat is niet gek: het populaire televisieprogramma, waarin je als kijker meereist op een bijzonder treintraject, heeft al jaren een vaste fanschare.

De beelden in de uitzending zijn gemaakt in februari 2021, toen de provincie vijf dagen lang bedekt lag onder een flinke laag sneeuw. En dat is maar goed ook, anders was de uitzending er volgens regisseur Gerben van Ommen helemaal niet gekomen. “In ieder seizoen maken we een aflevering in de sneeuw. Toen het begon te sneeuwen konden we vanwege corona niet naar het buitenland. En wat bleek: in Nederland zou het de hele week -10 graden zijn, met een stralende zon. En dan ook nog met zo’n mooie witte laag, dat zijn de ideale filmomstandigheden.”

De dronebeelden van de kastelen in Ruurlo en Vorden kunnen op Facebook op positieve reacties rekenen. “Dat was een mooie rit in onze achtertuin”, schrijft Elly Rouwhorst-Polko. Miriam Vlaken typt: “Genoten. Bekende rit naar Winterswijk. Nu heb ik met mijn kleinzoon een hele ronde gepland met de bus en de trein vanuit Hummelo” en ook Rieky Nengerman uit Warnsveld vond het “prachtig”. De programmamakers hebben ook aandacht geschonken aan het bijzondere tracé tussen Ruurlo en Vorden. Voor de Tweede Wereldoorlog lag daar een dubbel spoor. Maar toen de Duitse bezetters materiaal eisten om een eigen spoorlijn te kunnen aanleggen, werd het traject voor de helft afgebroken.

© Foto: Rail Away / EO