Het ministerie van Defensie is in hun zoektocht naar een geschikte locatie voor een nieuw munitiedepot uitgekomen in de Achterhoek. Een stuk grond tussen Hummelo en Toldijk aan de Muizengatweg is een van de acht opties die worden onderzocht. Mocht het doorgaan, dan moeten mogelijk zo’n 104 woningen gesloopt worden.
“Defensie zal wel nastreven om zo mogelijk maatregelen te nemen waardoor het aantal woningen dat dan moet verdwijnen, zo klein mogelijk is”, aldus woordvoerder van Defensie Peter Honings. Volgens de woordvoerder zal de omgeving in het geval dat het depot er komt, behalve de sloop van de woningen, vrij weinig merken van het depot. “Als de opslag is gerealiseerd komen er af en toe vrachtwagens met munitie voorbij”, aldus Honings.
Voordat het zo ver is zal Defensie ook naar andere beoogde locaties in het land kijken. Zo zijn Biddinghuizen, Dronten, Zevenaar, Zoelen, Dalfsen en Weerselo ook aangewezen als mogelijke locaties voor het munitiedepot. Hummelo heeft ten opzichte van de andere locaties veruit de meeste woningen in een straal van 700 meter, waarin mogelijk de woningen gesloopt moeten worden. Dit zijn er namelijk 104, terwijl dit er in Biddinghuizen maar vijf zijn.
Op een kaart van Defensie zijn zogeheten explosieaandachtsgebieden, rondom de beoogde locaties, ingetekend voor het geval dat er een explosie in het depot plaatsvindt. In een straal van 400 meter rondom het depot mogen daarom geen kwetsbare gebouwen en locaties, zoals woningen, autowegen, snelwegen, spoorwegen en parkeerterreinen voor meer dan tien auto’s zijn. Voor een straal van 700 meter geldt ook dat er geen kwetsbare gebouwen zoals woningen mogen staan.
Bronckhorst wil nog geen inhoudelijke reactie geven. Ook op vragen over de mogelijke komst van een depot binnen hun gemeentegrenzen blijven antwoorden uit. “Wij vinden het te vroeg om een standpunt in te nemen”, laat een communicatiemedewerker dinsdag weten. “We volgen het proces en het wachten is nu op het nadere onderzoek dat moet worden afgerond.” Daarmee doelt de gemeente op het onderzoek van Defensie naar de locatie.
In een brief aan de gemeenteraad heeft waarnemend burgemeester Marja van der Tas laten weten dat er een definitieve keuze gemaakt moet worden door de regering voordat er een ruimtelijke besluitvorming opgestart gaat worden. ‘Wij kunnen op dit moment niet inschatten hoe groot de kans is dat de regering kiest voor deze locatie’, valt te lezen in de Actieve informatievoorziening vanuit het college van Bronckhorst.
Naar verwachting zal begin volgend jaar duidelijk worden waar het munitiedepot komt. “Het nieuwe kabinet moet het besluit nemen wat waar kan, onder andere grootschalige munitieopslag”, aldus Honings.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8