© Foto: Anneke Dekker

De Ida Gerhardt Poëzieprijs 2024 is toegekend aan de dichtbundel Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel (Atlas Contact, 2023) van Piet Gerbrandy. De dichter zal de prijs op 9 maart in ontvangst nemen in Zutphen.

De Ida Gerhardt Poëzieprijs, een tweejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel verschenen in de afgelopen twee jaar, wordt nu voor de dertiende keer uitgereikt. De deskundige jury, bestaande uit de dichters Sasja Janssen en Tsead Bruinja, koos Piet Gerbrandy’s Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel als winnaar uit een shortlist van zes genomineerde dichtbundels. In totaal beoordeelde de jury 190 ingezonden bundels, verschenen tussen 1 november 2021 en 1 november 2023.

De prijsuitreiking vindt op zaterdag 9 maart plaats in de Librijezaal van het Broederenklooster in Zutphen. Dan ontvangt Piet Gerbrandy uit handen van de wethouder cultuur van Zutphen, Sjoerd Wannet, een bedrag van 1000 euro en een bronzen beeltenis van Ida Gerhardt, gemaakt door Herma Schellingerhoudt.