Directeur Esther Ruesen verlaat na zes jaar het Stadsmuseum Doetinchem, waar ook het Inspiratiepunt Doetinchem onder valt. Per 1 april gaat ze aan de slag als programmaregisseur bij 8RHK Ambassadeurs, het samenwerkingsverband tussen Achterhoekse gemeenten.
“Toen ik zes jaar geleden kwam, hadden we best veel wisselingen van de wacht gehad qua directeuren”, zegt Ruesen over haar start bij het Stadsmuseum. “Een van de opdrachten was dan ook om te zorgen voor meer interne verbinding en volgens mij is dat aardig gelukt.” Daar is Marlies Bolten, voorzitter van de stichting achter het museum, het mee eens: “Esther heeft de afgelopen zes jaar grondig gebouwd aan een solide basis en rust gebracht in onze organisatie. Het museum en het Inspiratiepunt zijn gemoderniseerd en daarnaast zijn de relaties met andere sectoren in de samenleving en met de gemeente versterkt.”
Het ombouwen van de VVV naar een Inspiratiepunt ziet Ruesen als een ‘kerst op de kaart’ van haar zes jaar bij het Stadsmuseum. De Achterhoekse heeft ook andere hoogtepunten: “Als je het hebt over een expositie was dat voor mij ’65 jaar De Graafschap’. Het was een experiment waarbij we de combinatie van sport en cultuur hebben gemaakt.” Toch waren er ook dieptepunten, zo gooide de coronapandemie roet in het eten van de expositie 75 jaar Vrijheid. “Die is helaas maar kort te zien geweest”, verzucht Ruesen.
Ruesen maakt de overstap naar de 8RHK Ambassadeurs waar ze programmaregisseur van de thematafel Smart werken en Innovatie wordt. “Nu begin ik aan een nieuw hoofdstuk waar ik mij voor de hele Achterhoek kan ik inzitten”, aldus de bestuurder, die blij is dat ze verbonden blijft aan de regio. “De Achterhoek stroomt door mijn aderen.” Het is nog niet bekend wie de opvolger van Ruesen wordt. Het bestuur van de stichting gaat op zoek naar een opvolger.
In haar nieuwe functie krijgt Ruesen intensiever te maken met het werken in de grensstreek. Voor de afzwaaiend directeur, dochter van een Duitse moeder en een Nederlandse vader, is dat heel bijzonder: “Ik heb nog heel veel familie in Duitsland wonen. Dus het is heel mooi dat ik op dat gebied ook de cirkel rond mag trekken.” Het verbinden van organisaties en mensen aan weerszijden van de grens wordt een van de taken voor Ruesen.
Tot 1 april heeft ze haar handen nog vol aan verschillende projecten in Doetinchem. “Er komen nog een aantal streetartprojecten in de binnenstad”, vertelt ze trots. “We zijn op dit moment bezig met twee locaties. Een daarvan heeft te maken met de geschiedenis van de visserij in Doetinchem en de Oude IJssel.” Ook komt er een stripverhaal over het bombardement op de binnenstad van Doetinchem met een bijbehorende route.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8