De Stichting Behoud Stads- en Ambtsbegraafplaats Doetinchem bestaat vijftien jaar en hoopt door het vieren van ‘Dia de los Muertos’ meer aandacht te krijgen voor de rustplaats. De begraafplaats uit 1829 is voorzien van kaarsen, bloemen en Zuid-Amerikaanse versieringen. Zo schrijft REGIO8.

“Het is niet voor niets natuurlijk dat we dit in het lange weekend van 30 oktober tot 2 november doen”, aldus vrijwilliger André Van de Burgt. “Het vieren van het jubileum is gekoppeld aan de lichtjes op de begraafplaats en Allerheiligen en Allerzielen.” Volgens de vrijwilliger van Stichting Behoud Stads- en Ambtsbegraafplaats zijn deze oorspronkelijke katholieke feestdagen een mooie combinatie met het feest in de Zuid-Amerikaanse stijl. Het versieren van de graven wordt volgens Andre Van de Burgt van de stichting uiterst respectvol gedaan.

De viering van ‘Dia de Los Muertos’ slaat volgens Van de Burgt aan bij de inwoners van Doetinchem en ook de jeugd toont veel interesse in de versieringen op het kerkhof. “Als men het een mooi verhaal vindt en ook een mooi iets om te doen, dan gaan we het volgend jaar weer doen.” De organisatie hoopt dat het Zuid-Amerikaanse feest een vast onderdeel kan worden van de Achterhoekse viering rondom Allerzielen en Allerheiligen. “We gaan proberen om het tot een traditie te maken.”

Foto: REGIO8