In maart 1945 is het einde van de oorlog nabij. Doetinchem lijkt redelijk ongeschonden uit de strijd te komen. Uiteindelijk wordt de stad Doetinchem toch drie keer gebombardeerd. Niet door de Duitse bezetters, maar door de geallieerden en het lijkt een vergissingsbombardement. Maar hoe konden de piloten het zo mis hebben? Zaterdag ging een historische Dakota de lucht in om een antwoord op die vraag te vinden.
”Helaas zijn de kosten om dit mooie stuk geschiedenis vliegend te houden, dusdanig hoog, dat de DDA de vliegende activiteiten dit jaar stil moet leggen. De overvlucht van zaterdag was dus 1 van haar laatste vluchten. Hopelijk krijgt dit mooie toestel daarna een waardige plaats in een museum in Nederland” laat Marco Wink weten. Hij mocht zaterdag op het dak van Villa Ruimzicht in Doetinchem staan en kon vanaf die plek mooie beelden schieten. Op zijn Facebookpagina maar ook op die van ‘Je bent een Doetinchemmer’ zijn vele foto’s van hem te vinden.
De PH-PBA (Prins Bernhard Alpha) is een Douglas DC-3 Dakota van de DDA (Dutch Dakota Association). Oorspronkelijk is dit toestel gebouwd als een C-47, de militaire versie van dit toestel. Het Amerikaanse leger had dit toestel in de 2e wereldoorlog in gebruik. Het vliegtuig vloog in de eindfase van de Tweede Wereldoorlog missies tijdens de landing in Normandië en Operatie Market Garden. Later, na een ombouw tot de civile versie DC-3 had ZKH Prins Bernhard dit toestel overgekocht en deed het dienst als regeringstoestel en werd ook door hem regelmatig gevlogen. Naderhand is het nog in dienst geweest bij de Rijksluchtvaartdienst. In 1998 werd na een restauratie dit toestel in bruikleen gegeven aan de DDA.