© Foto: Ministerie van Defensie

Op 15 juli organiseerde de gemeente Bronckhorst een informatieavond in D’n Bremer in Toldijk. Het doel was om inwoners te informeren over de mogelijke grootschalige opslag van munitie in het gebied aan de Zutphen-Emmerikseweg/Muizengatweg, dat door Defensie als een van de acht zoekgebieden is aangewezen. Deze bijeenkomst, bijgewoond door meer dan 350 inwoners, vond plaats vanwege de onrust en de vele vragen die deze ontwikkeling heeft veroorzaakt onder de betrokken bewoners van Toldijk, Hummelo en Achter-Drempt.

Tijdens de avond presenteerde Toldieks Belang een petitie aan burgemeester Marja van der Tas. Ook de lokale basisschool had handtekeningen van kinderen verzameld. De inwoners uitten hun zorgen, vooral omdat, als het gebied daadwerkelijk wordt aangewezen, ruim 104 woningen moeten worden ontruimd en er restricties in het omliggende gebied van kracht zullen worden. Dit nieuws heeft grote impact op de lokale gemeenschappen en op het college van burgemeester en wethouders.

Defensie maakt eind dit jaar bekend of Toldijk, Hummelo en Achter-Drempt als kansrijke locatie worden beschouwd. Voorafgaand aan deze beslissing zal Defensie overleg voeren met het college om het bestuurlijke draagvlak te meten. Het college zal zijn standpunt bepalen in samenwerking met de gemeenteraad, waarbij de input van de werkgroep Munitieopslag, bestaande uit betrokken inwoners, wordt meegenomen. De gemeenteraad zal direct na de zomer worden geraadpleegd.

Tijdens de avond hadden inwoners de gelegenheid om vragen te stellen aan zowel Defensie als de gemeente. Defensie was aanwezig om uitleg te geven over de plannen en hun gevolgen voor inwoners en de gemeente. Op de website van Defensie, is uitgebreide informatie te vinden over het programma.

De gemeente Bronckhorst vindt dat de impact van een munitiedepot op de gemeenschappen van Toldijk, Hummelo en Achter-Drempt dusdanig ontwrichtend zou zijn dat de locatie ongeschikt lijkt voor munitieopslag. Hoewel er begrip is voor Defensies zoektocht naar geschikte locaties, acht het college deze plek ongewenst. Het college zal na de zomer in gesprek gaan met de gemeenteraad om tot een definitief gezamenlijk standpunt te komen, waarbij ook de input van de werkgroep Munitieopslag zal worden meegenomen.

Bronckhorst heeft ervoor gekozen om samen met de provincie Gelderland een zienswijze in te dienen, omdat de omvang van het zoekgebied aanvankelijk te groot was om anders dan in algemene termen te reageren. Dit zou slechts een herhaling zijn van wat al in de provinciale zienswijze was verwoord. Op 31 mei werd het zoekgebied voor Bronckhorst pas exact afgebakend. Er zijn nog twee momenten in het proces waarop zienswijzen kunnen worden ingediend, dus er is nog tijd voor verdere inspraak.