@ Foto: RTV Ideaal / Gerard Koerntjes

Zondag was het 80 jaar geleden dat 46 Nederlanders in een tarweveld aan het Rademakersbroek bij Varsseveld zijn geëxecuteerd. Zondagmiddag vond, ter nagedachtenis hieraan, een herdenking plaats. Een vertegenwoordiging van het gemeentebestuur van de gemeente Oude IJsselstreek, leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Meeander uit Heelweg en het Kleinkoor Vocaliste verzorgden in een sobere bijeenkomst de herdenking bij het monument.

Ieder jaar wordt op 2 maart een herdenking gehouden bij het monument aan de Rademakersbroek. Op 2 maart 1945 werden 46 gevangenen door de Duitsers uit de Doetinchemse gevangenis De Kruisberg gehaald en in het graanveld bij Rademakersbroek, even buiten Varsseveld, geëxecuteerd. De gevangenen waren mensen die door de Duitsers gevangen gezet waren voor relatief kleine vergrijpen, of soms slecht voor het vermoeden daarvan. Kandidaten voor represailles door de Duitsers.

De executie van deze 46 mensen was een vergelding voor het ombrengen van vier Duitse soldaten door verzetsgroep de Bark. De Bark was een oude boerderij tussen Aalten en Dinxperlo, waar een verzetsgroep/knokploeg regelmatig samenkwam. Eind februari stuiten de vier Duitsers bij toeval op de boerderij. Ze waren aan het kijken waar ze geschut het best konden opstellen voor de verdediging tegen de oprukkende geallieerden. Of beter gezegd: om de terugtocht te dekken, de oorlog was bijna voorbij en iedereen wist het.

Meer foto’s in ons fotoboek