© Foto: REGIO8

Waterschap Rijn en IJssel heeft hoge concentraties PFAS gemeten in het water op drie plekken in de gemeente Bronckhorst. Bij zwemplas De Betteld op het gelijknamige vakantiepark in Zelhem is voor de tweede keer in korte tijd een verhoogde waarde aangetroffen.

Ook in delen van de Oosterwijkse Vloed en de Baakse Beek zijn hoge concentraties PFAS aangetroffen. ‘Het is nog niet helemaal bekend wat het effect van de gemeten concentraties is op de gezondheid’, valt te lezen in een gezamelijk persbericht van Gemeente Bronckhorst, GGD Noord- en Oost Nederland en Waterschap Rijn en IJssel. ‘Daarom is het advies om uit voorzorg het water niet te gebruiken om te drinken, zwemmen, spelen of sproeien. Dat geldt voor mensen en (huis)dieren.’

Inwoners van de gemeente Bronckhorst die aan de beken wonen hebben donderdag een brief gekregen van het Waterschap. Dit gaat om inwoners uit delen van Hengelo, Zelhem en het buitengebied. De betrokken partijen organiseren nog een informatiebijeenkomst. Tot wanneer het het advies van kracht blijft is nog niet duidelijk.

Begin mei werd er ook PFAS aangetroffen in het water in Zelhem. Toen werd duidelijk dat dit het eerste jaar is dat zwemplassen in de Achterhoek te maken krijgen met PFAS-controles. Dat komt omdat er vanuit het RIVM nieuwe advieswaarden zijn uitgedaan, waardoor provincies en waterschappen handvaten hebben voor de controles.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8