Hoe herkent een argeloze burger de geur van een drugslab in de buurt? Inwoners van Oost Gelre kunnen daarvoor deze week terecht bij een pop-up standplaats in hun dorp of stad. De gemeente Oost Gelre en de politie grijpen de Week tegen Ondermijning aan om inwoners te laten kennismaken met de verschillende geuren die vrijkomen bij het produceren van drugs: XTC, aceton en wasmiddel. Belangstellenden kunnen de aanwezige agenten en BOA’s van de gemeente vragen stellen over de gevaren van de productie van drugs zo schrijft Omroep Gelderland.

“Het is heel belangrijk om samen criminaliteit in het buitengebied te voorkómen en aan te pakken”, zegt burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre over de pop-up standplaats, die op drie plekken in de gemeente wordt neergezet. “Daarom informeren we onze inwoners en ondernemers over de risico’s en hoe je bepaalde zaken kunt herkennen.” Bij de pop-up standplaats kunnen inwoners de geuren ruiken die vrijkomen bij de productie van drugs. Deze pop-up standplaats is te herkennen aan posters van de Vreemd?!-campagne. En er staat een grote tafel met blauwe jerrycans. De pop-up standplaats in Oost Gelre staat komende week in Zieuwent, Groenlo en Lichtenvoorde.

In het verlengde van de Week tegen Ondermijning plaatst Oost Gelre op vrijdag 29 oktober in Groenlo, in samenwerking met Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, een zogenaamde ondermijningscontainer. Hierin wordt getoond wat er komt kijken bij de productie van hennep of synthetische drugs. Hier zijn ook de geurkorrels weer aanwezig.

Foto: Gemeente Oost Gelre