Ruim tachtig jongvolwassen vanuit het hele land hebben zich eind augustus ingezet voor kwetsbare mensen in de Achterhoek. Ze verbleven vijf dagen in een groepsaccomodatie in Hengelo en wilden zich als onderdeel van hun programma graag een dagdeel inzetten voor een ander. Present Bronckhorst en Doetinchem organiseerden in totaal acht projecten voor hen in Zelhem, Hummelo, Vorden, Doetinchem, Gaanderen en Westendorp. “Erg leuk om een beetje van onze tijd te delen met deze ouderen. We vonden het erg gezellig en volgens ons hebben de ouderen ook genoten”, vertelde een groep vrijwilligers na afloop.

In Zelhem en Vorden gingen twee grote groepen vrijwilligers aan de slag in de door hun zelf ingerichte wasstraat voor rolstoelen, rollators en scootmobielen. Sommige bewoners kwamen zelf met hun vervoermiddel naar de wasstraat, anderen werden door de vrijwilligers opgehaald. Vervolgens werd er gepoetst tot alles glimmend schoon was. Ondertussen konden de ouderen er gezellig op een stoel bij zitten om een praatje te maken. Een andere groep vrijwilligers maakte samen met bewoners van De Enk een uitstapje naar de weekmarkt in Vorden. Tien jongeren gingen onder leiding van Presentvrijwilliger Dick aan de slag in de voortuin van een alleenstaande vrouw. Ze snoeiden, verplaatsten een pad en verwijderden bomen en struiken.

In Gaanderen organiseerde een groep van acht vrijwilligers een bingo voor de bewoners van een zorgcentrum. Vier vrijwilligers maakten eerst een wandeling met bewoners en sloten daarna aan bij de bingo. In Doetinchem ging een grote groep vrijwilligers aan de slag bij Iriszorg. Onder leiding van vrijwilliger Laurens, sausden zij de gangen op de tweede verdieping van een woonlocatie. Drie vrijwilligers hielp om het terrein van een nieuw gezinshuis in Westendorp kindvriendelijker te maken. Er werd een kippenhok afgebroken en een hek geplaatst langs het water.

Foto: Present Bronckhorst