Doetinchem heeft een schadepost van meer dan 70.000 euro overgehouden aan vuurwerk dat rond de jaarwisseling is afgestoken. Het is de hoogste kostenpost voor vuurwerkschade in de regio, andere gemeenten zien geen trend.

De vuurwerkschade die in Doetinchem is aangericht komt neer op een bedrag van ruim 70.700 euro. Dat is meer dan tienduizend euro meer dan een jaar eerder, toen er rond de jaarwisseling in totaal voor 60.415 euro aan vuurwerkschade werd aangericht. “De grootste schadeposten zijn het herstellen van kapotte speeltoestellen, kleine prullenbakken en kolken”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het is een flink verschil met Lochem, waar één straatkolk werd opgeblazen met een totale kostenpost van maximaal 1.750 euro.

In Oude IJsselstreek spreken ze van minder schade dan vorig jaar. Er werden drie prullenbakken opgeblazen. Ook liepen negen verkeersborden beschadigingen op, werd de ruit van een bushokje vernield en is een schommelzitting doorgebrand. Hoeveel dat heeft gekost, is nog niet duidelijk. “Het vervangen van een prullenbak is al prijzig”, aldus een woordvoerder. “Hierbij komen dan ook de kosten voor het opruimen en het opnieuw monteren van de prullenbakken. De vernieling van de verkeersborden zijn hoogstwaarschijnlijk de grootste schadepost.”

De schadepost in Berkelland is vergelijkbaar met vorig jaar. Met name de vernieling van ‘Woudy’, een speeltoestel in de vorm van een olifant op de Needse Berg, springt daar in het oog. Verder werden tien prullenbakken vernield, wat ongeveer 4.300 euro kost. Ook werd er een bushokje vernield. Het nieuwe glas kost ongeveer 350 euro, maar komt niet voor de rekening van de gemeente. “De kosten voor de reparatie van Woudy zijn nog niet bekend”, aldus een woordvoerder.

In plattelandsgemeente Bronckhorst kwamen in totaal vier schademeldingen binnen door vuurwerk. Er werden vier prullenbakken gesloopt, evenals een prullenbak. De totale schade die nu bekend is, bedraagt 3.500 euro. Wel houdt een woordvoerder een slag om de arm: “De gemeente Bronckhorst heeft een groot buitengebied en veel kernen waardoor schade soms pas later opgemerkt wordt. Het totaalbedrag is daarom nu nog niet bekend. In de voorgaande jaren was de totale tussen de zevenduizend en achtduizend euro.”

Montferland vindt dat de schadepost ‘meevalt’ in vergelijking met andere jaarwisselingen. Er werden zeven prullenbakken vernield, het herstellen hiervan kost ongeveer 6.300 euro. Verder is er een kombord gesloopt en ontstond er schade aan een kolk. De totale kostenpost wordt geschat op een kleine negenduizend euro.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8 (archief)