© Foto: Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen

De mentale gezondheid van jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) in de regio Noord- en Oost-Gelderland laat een voorzichtig herstel zien sinds 2022. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024. Hoewel 83% van de jongvolwassenen in deze regio aangeeft tevreden te zijn met het leven, hebben veel jongvolwassenen nog steeds psychische klachten.

De monitor toont dat bijna de helft van de jongvolwassenen in Noord- en Oost-Gelderland de eigen mentale gezondheid als matig of slecht ervaart. Bijna een kwart voelt zich sterk eenzaam en 40% ervaart vaak stress. De voornaamste bronnen van stress zijn studie/school en werk/baan. Iets meer dan de helft van de jongvolwassenen ervaart regelmatig of vaak prestatiedruk. Zij ervaren dit vaker vanuit zichzelf (44%) dan vanuit anderen (35%).

Vergeleken met 2022 is er sprake van een kleine verbetering op een aantal vlakken. Minder jongvolwassenen ervaren eenzaamheid en stress. Ook maken zij zich minder zorgen over maatschappelijke thema’s zoals de woningmarkt, het klimaat en discriminatie in de samenleving.

Ook is blijvende aandacht voor het verminderen van middelengebruik en bevorderen van een gezonde leefstijl van belang. Gemeenten, scholen en andere organisaties kunnen werken aan een omgeving waarin gezonde keuzes makkelijker worden gemaakt.

Van april tot en met juli 2024 hebben alle GGD’en, samen met het RIVM en GGD GHOR Nederland, een onderzoek uitgevoerd onder 16- tot en met 25-jarigen in Nederland: de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024. Ruim 135.000 jongvolwassenen (6.559 in de regio Noord- en Oost-Gelderland) vulden de vragenlijst in over hun gezondheid, welzijn en leefstijl.