Met het onderzoek Mijn Achtergrond duikt het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) dit jaar de geschiedenis in. Op zoek naar informatie, inzichten en verhalen over mensen die vanaf de zestiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog naar deze regio kwamen of juist uit deze regio vertrokken.
Dat mensen zich verplaatsen is iets van alle tijden. Ook in de Achterhoek en Liemers. Al vanaf het begin van onze jaartelling zijn er hier in de regio mensen uit verschillende continenten te vinden. Zo slaan veel mensen in de Tachtigjarige oorlog op de vlucht. Jaren later komen juist veel nieuwe groepen naar de regio; van de Hugenoten die vanuit Frankrijk in Borculo terechtkomen tot vluchtelingen die tijdens de Dertigjarige Oorlog vanuit het huidige Duitsland overal in de streek neerstrijken.
Eind dit jaar hoopt het ECAL het onderzoek af te sluiten met in ieder geval een canon en mogelijkerwijs een podcast. Hiermee hoopt ze een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan het bespreekbaar maken en oplossen van migratievraagstukken van vandaag de dag. ”We hopen dat het onderzoek Mijn Achtergrond, dat we als partner van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek uitvoeren, allerhande partijen gaat inspireren en motiveren” aldus ECAL-directeur Femia Siero.
© Foto: Rijksstudio Rijksmuseum