De laatste jaren is de behoefte aan natuur begraven volgens de gemeente Oude IJsselstreek steeds meer gegroeid. Meer mensen zijn bewust bezig met het klimaat en met duurzaamheid. De keuze om begraven te worden in de natuur is iets waar mensen bij leven vaker bewust voor kiezen. Op Begraaf- en Gedenkpark Rentinkkamp in Varsseveld is nu een gedeelte ingericht met bloemen waar mensen op een natuurlijke manier begraven kunnen worden.

Wim Lammers, beheerder van de gemeentelijke begraafplaatsen, laat weten dat het gedeelte, met de nieuwe mogelijkheid van begraven, ieder jaar wordt ingezaaid met één- of meerjarige bloemenmengsels. Dit betekent dat het ook bijna de hele zomer in bloei staat. “Mensen kunnen een plek uitzoeken voor tien, twintig, dertig (etc.) jaar. Er mag alleen een sokkel bij komen te staan van ongeveer dertig centimeter breed en maximaal een meter hoog, waar de naam van de overleden persoon op kan staan. Een veelgehoorde wens is dat men de nabestaanden niet willen belasten met het onderhoud van het graf. Dat is bij deze natuurlijke begraafplek ook niet nodig. Het volledige onderhoud wordt door ons gedaan. Daarom mogen er ook geen planten bijgezet worden. Hooguit een bloemetje bij een verjaardag of sterfdag”, zegt Lammers.

Wethouder Ria Ankersmit, met onder andere openbare ruimte en biodiversiteit in haar portefeuille, is blij met deze ontwikkeling op de Rentinkkamp. “Eind augustus gaan we over de hele begraafplaats al wat stroken inzaaien met bloemenmengsels om er volgend jaar volop van te kunnen genieten. Hierdoor neemt de biodiversiteit toe en zijn er in de zomer overal bloeiende bloemen te zien,” Aldus Ankersmit.

© Foto: gemeente Oude IJsseltreek