Duitse investeerders en windmolenbouwers vragen massaal vergunningen aan bij Duitse grensgemeenten voor de bouw van mega-windturbines aan de grens, zonder rekening te houden met inwoners aan de Nederlandse zijde. Er is momenteel geen enkel overleg met de Nederlandse inwoners, en tussen de gemeenten wordt geen informatie uitgewisseld.
Duitsland maakt haast omdat door de energiecrisis de Duitse economie sterk onder druk staat. Het land versoepelde de afstandsregels voor licht- en geluidhinder waardoor deze windeifeltorens eenvoudig en sneller geplaatst worden. Inwoners van de grensstreek, grensgemeenten en zelfs de provincie Gelderland zijn niet bij machte hiertegen in te gaan.
Om aandacht te vragen voor dit probleem organiseerde de Dorpscoöperatie Rekken donderdag 31 oktober een rondgang en bijeenkomst. Naast de burgemeesters Van Oostrum en Bengevoord waren enkele statenleden en Tweede Kamerlid Hank Vermeer van de BBB, met het thema Klimaat en Groene Groei in zijn portefeuille, aanwezig. Het doel van de bijeenkomst was om Den Haag te bewegen actie te ondernemen voor de grensstreek.
De inwoners, burgemeesters en regionale bestuurders verzochten om op hoog niveau met Berlijn in gesprek te gaan. Den Haag is de enige gesprekspartner voor Berlijn die geen eenzijdige besluitvorming binnen de grenszone kan afdwingen en Berlijn kan wijzen op naleving van het verdrag van Espoo. Volgens dit internationale verdrag hebben overheden en inwoners van buurlanden gelijke rechten als die van eigen land als het gaat om projecten met grote gevolgen voor de leefomgeving, zoals de bouw van windmolens.