© Foto: REGIO8

Het college van Bronckhorst is voornemens in het pand van het Kompaan College aan het Hoge een Internationale Schakel Klas (ISK) vestigen, en gaat een haalbaarheidsonderzoek doen. In het ISK wordt onderwijs voor anderstalige jongeren gegeven. Het plan is bij een groep omwonenden in het verkeerde keelgat geschoten, mede doordat er in hun ogen tijdens een inloopavond onduidelijke informatie is gedeeld.

“Wij zien de toekomst voor woningzoekende jongeren heel somber in”, zegt de woordvoerder van een groep bezorgde omwonenden. Volgens de omwonenden wordt één van de grootste inbreidingslocaties, die al is aangesloten op het stroomnet, onttrokken aan de woningbouwplannen. “Echt triest voor bijvoorbeeld jonge Vordenaren die graag in het dorp waar ze zijn opgegroeid willen gaan (samen)wonen en mogelijk een gezin stichten. Sommigen staan al meer dan 8 jaar ingeschreven voor een woning”, aldus de woordvoerder.

Tijdens de inloopbijeenkomst zou door wethouder Antoon Peppelman tegen omwonenden zijn verteld dat aan Het Hoge geen woningen komen, omdat er aan de Almenseweg achter het nieuwe Kompaancollege voldoende gebouwd zou worden. Over de woningbouwlocatie aan de Almenseweg schrijft de gemeente echter het volgende: ‘Aansluiten van de nieuwe woningen op het stroomnet is op zichzelf geen probleem, maar er is mogelijk te weinig capaciteit op het net om voor alle nieuwe aansluitingen ook stroom te leveren. In dit kader is Tennet bezig de capaciteit van het hoogspanningsnet aan te passen. Dat zal pas in 2029 gereed zijn.’

Wethouder Antoon Peppelman bevestigt desgevraagd waarom er aan Het Hoge geen woningen kunnen komen: “Op korte termijn zouden wij de capaciteit niet gehad hebben om hier woningbouw te ontwikkelen omdat wij de andere plannen, bijvoorbeeld aan de Almenseweg, voorrang geven.”
Tegelijkertijd schrijft Bronckhorst in de beargumentering van de woningbouwlocaties in de gemeente het volgende: ‘Conform gemeentelijk beleid gaat inbreiding in de kernen vóór uitbreiding van de kernen, mits de leefbaarheid in en de klimaatadaptiviteit van de kernen niet onder druk komt te staan.’ Het Kompaan College aan Het Hoge is echter een inbreidingslocatie en de Almenseweg een uitbreidingslocatie.

Volgens de wethouder heeft het overvolle stroomnet ook gevolgen voor de andere woningbouwlocaties zoals die aan de Almenseweg. “En dat zou voor de locatie aan Het Hoge ook gelden, een ingeleverde stroomaansluiting betekent niet automatisch dat hij overgaat naar een nieuwe gebruiker.”

Netbeheerder Liander bevestigt dat in het geval er woningen gebouwd worden, de bestaande aansluiting inderdaad gedemonteerd moet worden omdat het een grootverbruik aansluiting is. “Als er woningen gerealiseerd worden krijgen die in principe een kleinverbruik aansluiting”, laat een woordvoerder van Liander weten. Voor het omzetten geldt momenteel een gemiddelde wachttijd van anderhalf tot twee jaar.

Onder andere het voorhouden van woningbouwlocaties die geen stroom van het stroomnet kunnen krijgen is destructief voor het vertrouwen in de politiek, stelt de woordvoerder van een groep omwonenden: “Het vertrouwen van burgers in de kennis, ervaring en visie van het college van Bronckhorst is verdwenen. De huidige situatie van non-transparantie geeft het gevoel van ‘een tweede agenda’. Er is aanzienlijk meer duidelijkheid en transparantie nodig om de ontstane situatie en het vertrouwen te herstellen.”

“We hadden omwonenden uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst waar zij hun individuele vragen konden stellen. Een groep wilde graag een plenaire bijeenkomst en dat hebben we toen ter plekke gerealiseerd. Daar zijn wel vragen gesteld, maar omdat het haalbaarheidsonderzoek nog ging lopen was niet op alle vragen antwoord”, laat wethouder Peppelman weten. “We zien overigens ook dat veel mensen in het dorp begrip hebben voor het haalbaarheidsonderzoek en het belang van onderwijs aan de vluchtelingen die we gaan opvangen op een geschikte onderwijslocatie.”

In een reactie op de onvrede van de omwonenden begint de wethouder weer over de bouwplannen aan de Almenseweg. “In Vorden staan de komende tijd meerdere bouwplannen op stapel, waaronder aan de Almenseweg, op het terrein van de Vordering en op het terrein van voormalige drukkerij Weevers aan de Nieuwstad”, aldus Peppelman. Het gebruiken van een bouwlocatie waar op korte termijn niet alle woningen bewoond kunnen worden door Vordenaren als argument, is tegen het zere been van de groep omwonenden.


Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8