Meer dan vierhonderd inwoners van Toldijk en Hummelo hoopten maandagavond meer informatie te krijgen over de komst van een mogelijk munitiedepot aan de Muizengatweg. In de Achterhoekse dorpen heerst er veel onrust over de mogelijke sloop van 104 woningen. Luitenant-kolonel Egge Jan de Jonge was maandagavond namens Defensie in Toldijk om duidelijkheid te geven over het munitiedepot.
“die je kan verzinnen, van kleine pistoolmunitie tot hele grote 150 millimeter granaten”, laat luitenant-kolonel De Jonge weten. Of er in het mogelijke munitiedepot nucleaire explosieven komen te liggen is niet duidelijk, zo zegt De Jonge: “Daar kan ik geen uitspraken over doen, in principe heeft Defensie geen nucleaire explosieven. Dat is het standpunt van het kabinet.” Het voltallige college van Bronckhorst en een luitenant-kolonel van Defensie waren aanwezig om de zorgen van de inwoners weg te nemen, maar of dit gelukt is, is maar de vraag.
De locatie in het buitengebied tussen Hummelo en Toldijk is een van de acht locaties waar Defensie mogelijk een grootschalig munitiedepot wil opzetten. Reden is de toename aan conflicten in de wereld, waar Nederland mogelijk bij betrokken zou kunnen raken. Zo wordt er op dit moment onder meer in Oekraïne gevochten. Om minder afhankelijk te zijn van munitiefabrieken wil Defensie zo veel mogelijk munitie op kunnen slaan, om te gebruiken in eventuele oorlogstijd.
Waarnemend burgemeester van Bronckhorst Marja van der Tas laat voorzichtig doorschemeren geen groot voorstander te zijn van de plannen van Defensie in haar gemeente: “Ik heb eerlijk gezegd het idee dat er wellicht toch kansrijkere locaties zijn dan hier in Toldijk en Hummelo.” Hoewel de gemeente geen beslissingsbevoegdheid heeft, had de Dorpsraad Hummelo op meer gehoopt. “Ik hoor dat de gemeente zegt: ‘We horen jullie.’ Maar wel twijfelend, ik moet ernaar zoeken”, zegt voorzitter Nick Bijloo. “Ik snap niet helemaal dat er gewoon krachtig gezegd kan worden: ‘Hummelo en Toldijk, wij willen dit ook niet.'”
Defensie heeft de mogelijke locaties bepaald door plekken waar absoluut geen grootschalig munitiedepot mag komen, zoals Natura-2000 gebieden, in heel Nederland af te strepen. Hierdoor zijn de genoemde acht locaties overgebleven waaruit gekozen moet worden, waaronder die in Bronckhorst. “Het gaat over natuur, weidevogelgebieden, dijken, wegen en andere infrastructuur”, aldus De Jonge. “Het kabinet moet daar uiteindelijk een moeilijk besluit over nemen.”
De inwoners vielen vooral over het grote aantal woningen dat gesloopt moet worden voor de komst van het depot. Vooral omdat dit op een ander zoekgebied, die in Biddinghuizen, slechts vijf woningen zijn. “Ik snap dat wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Zoals Defensie de opdracht waar wij voor staan heeft uitgelegd, prima”, aldus Bijloo. “Maar dat dat over de rug moet van zo veel mensen, dat kan niet de bedoeling zijn wanneer wij over dit onderwerp hebben. Dat kan niet.”
Tegen het einde van het jaar gaat Defensie gesprekken aan met de betrokken gemeenten en provincies om te kijken hoe groot het draagvlak is. Begin volgend jaar wordt de beleidsvisie opgesteld, tot die tijd zitten de inwoners van Toldijk en Hummelo in onzekerheid. “Er is hier heel duidelijk geworden dat het draagvlak niet groot is, dat wordt meegenomen in de toetsingscriteria. Ik denk dat het belangrijk is dat wij duidelijk blijven maken dat wij dit hier niet willen en wat de impact op de mensen is”, zegt Bijloo. “Ik hoop dat wij daarmee bij Defensie en het kabinet duidelijk maken dat dit niet de juiste plek is.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8