© Foto: Gijs Boelaars

Zijn roots liggen niet in de Achterhoek, een buitenstaander noemt de Brabander van origine zichzelf. Dat is hij inmiddels allerminst, hij woont er al zo’n 50 jaar en nog steeds met veel plezier. Gijs Boelaars, bestuurslid van Open Monumentendag Bronckhorst, vertelt was hij zoal meemaakt achter de schermen.

Een hart voor monumenten heb je dus?
“Nou … toen mij een aantal jaar geleden werd gevraagd of ik mee wilde werken aan de organisatie van het Open Monumenten-weekend, ieder jaar het tweede weekend van september, vroeg ik mij af of ik daar wel in moest stappen. Ik wist niets van monumenten, had me daar nooit mee bezig gehouden. Mijn adagium: je bent nooit te oud om te leren. Dus sprong ik in die nieuwe wereld.”

En, hoe is die nieuwe wereld je bevallen?
“De verhalen achter de oude gebouwen, de gewoontes, rituelen, ik raakte steeds enthousiaster. Ik hoop dat dat mag blijken uit de illustraties die ik maak bij de verhalen die maandelijks in het huis-aan-huisblad verschijnen. Wat is de wereld rondom monumenten toch boeiend! Inburgering noem ik het om te leren over de rol van de bieleman, het konings-, kloot-, en carbid schieten, allemaal factoren die mensen met elkaar verbinden. En niet te vergeten het naoberschap, de slachtvisite, het broodwegen, de geschiedenis en bouw van de midwinterhoorn, de functie van het verenigingsleven.”

Heb je een specifieke taak in het OMDB-bestuur?
“Om er een te noemen: ik ben verantwoordelijk voor de inzet van GSM-bussen uit het museum Transit Oost tijdens het Open Monumenten-weekend. De afgelopen drie jaren reden de bussen gasten van de verschillende Zonnebloem-afdelingen binnen Bronckhorst rond langs de vele monumenten. Een OMDB-vrijwilliger zorgde er met verhalen voor dat de monumenten voor hen gingen leven. Dit jaar is er een andere insteek gekozen: in het kader van het thema Routes, Netwerken en Verbindingen werken de OMD-comités van Doetinchem, Oude IJsselstreek en Bronckhorst samen om hun gemeenten met elkaar te verbinden. De bus zal daarbij zeker een rol gaan spelen!”

Open Monumentendag Bronckhorst: 14 en 15 september 2024. Thema: Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen Het Zelhemse museum Smedekinck is de hoofdlocatie van het Open Monumenten-weekend. Het museum ligt aan een aantal ‘verbindingen’: het Pieterpad en het Ludgerpad. Ook de traditionele openingsavond wordt er gehouden en wel op woensdag 11 september. Naast de uitreiking van de gemeentelijke Monumentenprijs zal het duo Een en Ander het thema ‘Old Achterhook’ op de korrel nemen.