De Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) heeft onlangs een feestelijke opening gevierd voor hun nieuwe kantoor in Halle. Dit nieuwe kantoor, gelegen aan de Heurneweg 2, is een modern omgebouwde stal die nu twaalf volwaardige werkplekken biedt omgeven door het prachtige akker- en grasland van de regio. De verhuizing markeert een belangrijke stap voor VALA, die zich inzet voor het behoud van het karakteristieke landschap in de Achterhoek en ondersteuning biedt aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Met faciliteiten zoals twee vergaderruimtes en voldoende parkeergelegenheid, is het nieuwe kantoor een verbetering ten opzichte van de oude locatie en biedt het nieuwe mogelijkheden voor zowel medewerkers als bezoekers.
VALA, het agrarisch collectief in de Achterhoek, speelt een cruciale rol in het bevorderen van biodiversiteit op het boerenland. Met een indrukwekkend ledenaantal van 1.000 implementeert VALA het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb), een initiatief dat zich richt op het behoud en de verbetering van habitats voor diverse planten- en diersoorten. De ondersteuning die VALA biedt aan haar leden door middel van begeleiding en kennisbijeenkomsten is essentieel voor het succes van natuurinclusieve landbouwprojecten. Deze projecten zijn niet alleen van belang voor de Achterhoek, maar dragen ook bij aan een landelijk netwerk van 39 collectieven die samenwerken onder de vlag van BoerenNatuur, waardoor een brede impact op het Nederlandse landschap wordt gerealiseerd.
Dick Looman, een gerespecteerde voorzitter van de VALA, opende de reeks pitches, waarmee hij het startsein gaf. Jos Roemaat sprak namens het Streekfonds Achterhoek en de Coöperatie Streekhout Achterhoek, organisaties die zich inzetten voor het behoud en de versterking van de natuurlijke en economische rijkdommen van de regio. Maurits Steverink van Achterhoek Food belichtte de culinaire kant van de Achterhoek, waarbij de focus ligt op lokale productie en consumptie, wat bijdraagt aan een duurzame voedselketen. Dyon Temming van Agroforestry Achterhoek deelde zijn expertise over agroforestry, een landbouwtechniek die de teelt van gewassen combineert met bosbouw, wat leidt tot een veerkrachtiger landschap. Erik Koldeweij van Innovatie Coop benadrukte het belang van samenwerking en innovatie binnen de agrarische sector om zo de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Hendrik van Prooije van PAN (Particulier Agrarisch Natuurbeheer) sprak over het belang van particulier initiatief in het beheer van natuurlijke hulpbronnen, wat essentieel is voor het behoud van biodiversiteit. Tot slot kreeg Aleid Diepenveen van Achterhoek Ambassadeurs het woord. Zij zetten zich in om de unieke waarden en kansen van de Achterhoek te promoten, zowel binnen als buiten de regio.
Meer foto’s in ons fotoboek