Als voormalig Commandant van de Landstrijdkrachten Mart de Kruif de deur uitloopt in Laag-Keppel, ziet hij een stadje dat bezaaid is met omgekeerde Nederlandse vlaggen. Hoewel de vlag voor hem als symbool heilig is, heeft hij alle begrip voor de manier waarop de boeren protesteren.
“Ik begrijp de wanhoop heel goed”, zegt De Kruif. “De vlag is best wel heilig als symbool, maar voor mij niet als stuk stof. Ik moedig het niet aan, maar ik ga ook geen vlaggen van lantaarnpalen ritsen.” Daarmee staat De Kruif anders in de wedstrijd dan Marco Kroon. De veteraan liet op zijn LinkedIn-pagina weten zich te storen aan het omgekeerde vlaggen, een symbool vanuit de maritieme wereld dat bekend staat als noodsignaal. “Ik heb hem daar kort over gesproken, bij toeval kwam ik hem tegen”, zegt De Kruif. “Marco zag die vlaggen op een viaduct hangen dat was vernoemd naar een veteraan die was overleden. Dat was zijn trigger.”
Overheden worstelen met de vraag of de vlaggen moeten worden weggehaald. De Kruif denkt dat er door het eventuele verwijderen alleen maar méér aandacht komt voor de actie. Bronckhorst is nog steeds van plan om de vlaggen langs gemeentelijke wegen te halen. De provincie, verantwoordelijk voor de doorgaande weg in Laag-Keppel, laat ze voorlopig hangen tenzij er een reden voor is. “Door onze weginspecteurs wordt afgewogen of er vanwege de verkeersveiligheid iets wordt verwijderd”, aldus een woordvoerder. “Dat is onze voornaamste lijn.”
De Kruif laat weten veel begrip te hebben voor de onvrede in de agrarische sector, los van de wijze van protesteren: “Voor mij laat het vooral de wanhoop van de boeren zien, het gebeurt niet zomaar. Ze zitten min of meer in een systeem dat gestuurd wordt door schaalvergroting, door innovatie. Dan is de wijze waarop nu gecommuniceerd wordt met boeren niet goed, terwijl je weet hoe ze met hun land verbonden zijn. Het heeft niet de schoonheidsprijs gehad, het was net of de overheid een kaartje over schutting gooide.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8