Zutphen viert in 2023 samen met acht andere Hanzesteden (Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zwolle) het Hanzejaar. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanzetijd, met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Bewoners, ondernemers en bezoekers zijn van harte welkom om mee te doen.

Deze Hanzesteden zijn negen parels in het oosten. Al meer dan 800 jaar zijn zij verbonden door water en historie, uitblinkend in bedrijvigheid en gastvrijheid. Zonder de Hanze waren deze steden nooit uitgegroeid tot wat ze nu zijn. Het was de samenwerking van de Hanze die de basis heeft gelegd voor de handel. Die bracht rijkdom, waardoor de plaatsen zich konden ontwikkelen tot machtige steden. Een groot deel van die welvaart is nog steeds in de Hanzesteden terug te zien: de statige koopmanshuizen, torens en de vestingwerken.

In 2023 staat de Hanze in alle Hanzesteden centraal. Ook in Zutphen is er gedurende het hele jaar een bijzonder programma, zodat iedereen kan ervaren hoe dit 800-jarige gedachtegoed nog steeds inspiratie biedt voor vandaag en voor de toekomst.

Foto: Stichting Zutphen Promotie