1 op de 3 Nederlanders vindt dat er te weinig openbare toiletten zijn. Dit heeft zelfs invloed op de kwaliteit van hun leven. En 25% van alle Nederlanders blijft wel eens thuis omdat er niet genoeg toiletten zijn. Het is dus belangrijk om hier iets aan te doen.

De Zutphense gemeenteraad heeft besloten dat er een openbaar mindervalidentoilet moet komen. Zo kunnen ook mindervalide mensen en mensen met kleine kinderen naar een schoon en toegankelijk toilet als zij de binnenstad van Zutphen bezoeken. ‘We willen graag een inclusieve gemeente zijn met de meest gastvrije binnenstad van Nederland. Een mooi mindervalidentoilet hoort daarbij,’ meldt Wethouder Binnenstad, Rick Verschure. Samen met binnenstadsmanagement Zutphen en een afvaardiging van de VN-ambassadeurs is onderzocht wat een goede plek is in de binnenstad. Daaruit zijn drie mogelijke plekken gekozen. Dit zijn Broederenkerkhof, Groenmarkt of de Raadhuissteeg (achter Burgerzaal en Witte Vleugel).

Via de website openbaartoilet.zutphen.nl kunnen inwoners en ondernemers de drie mogelijke plekken bekijken. Daarnaast kunnen zij tot en met zondag 9 april 2023 gemakkelijk aangeven welke plek zij het beste vinden voor het openbaar mindervalidentoilet en waarom. De voorkeuren en reacties worden meegenomen in het advies aan de gemeenteraad van Zutphen. De gemeenteraad besluit uiteindelijk over de definitieve locatie.

© Foto: Gemeente Zutphen