© Foto: gemeente Lochem

Sinds 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes en sinds 2023 op blikjes. De afgelopen jaren bleek dat nog veel flesjes en blikjes in de reguliere afvalbak terechtkomen. Dat is zonde, want deze flesjes en blikjes kunnen dan niet gerecycled of hergebruikt worden. De gemeente Lochem start daarom, na een voorstel van de raad, in juli een proef met de statiegeldbeugel.

Een statiegeldbeugel is een ijzeren rek dat aan de reguliere afvalbak past. Inwoners en bezoekers kunnen hun statiegeldflesjes en -blikjes in deze beugel plaatsen. Wie het statiegeld goed kan gebruiken, kan deze flesjes en blikjes meenemen en inleveren bij een inleverpunt.

Voor de proef koos de gemeente zes afvalbakken. Dat gebeurde op basis van de input van ondernemers in de kernen. Het zijn plekken waar veel mensen langskomen of recreëren. De statiegeldbeugels komen hangen in de plaatsen Laren (1x), Harfsen(1x) en Lochem (4x). De proef loopt tot oktober 2024. De gemeente monitort het gebruik van de statiegeldbeugels. Na afloop van de proef evalueert de gemeente het effect en besluit of meer afvalbakken een statiegeldbeugel krijgen.