Active Living Orion heeft donderdagavond met een harde nederlaag afscheid genomen van de Europese CEV Cup. Nadat de uitwedstrijd eerder met 3-0 werd verloren, bleek de Europese grootmacht Zenit Kazan ook in Doetinchem met 0-3 in sets te sterk.


“Ik ben vooral blij hoe we beginnen, maar dan komen we tegen servicedruk aan die we nog niet eerder hebben gehad”, zegt trainer Dirk Sparidans bij REGIO8. “Dat is een mooie les.” Ondanks een goede start, bleek Orion niet opgewassen tegen de zesvoudig winnaar van de Champions League. Zenit Kazan won alle drie de sets (17-25, 12-25, 17-25) met relatief gemak. Met name de servicebeurten van de Russen maakten indruk op Orion. “Die gaan twintig of dertig kilometer harder dan wat we normaal om de oren krijgen”, zegt aanvoerder Stijn Held. “Het is geen schande, maar het is wel jammer dat we daar niet onderuit konden komen.”

Na overwinningen op Polonia London en TSV Jona is de achtste finale zodoende dit seizoen het eindstation voor Orion. Ondanks de nederlaag, heerst er een gevoel van trots bij Orion. “Dit was eigenlijk al een soort prijs voor ons”, zegt aanvoerder Held over de dubbele ontmoeting met de Europese grootmacht Zenit Kazan. “We hadden gezegd dat we tegen Kazan wilden spelen, dat we dat wilden meemaken omdat we daar veel van kunnen leren. Dat hebben we gehaald. Het feit dat we tegen zo’n topploeg spelen ben ik zeker trots op.”

‘Nog meer van ons zien’
Orion heeft de ambitie uitgesproken om structureel kampioen te worden van Nederland en daarmee deel te nemen aan de Champions League. Het Europese avontuur in de CEV Cup sterkt de Doetinchemmers in hun geloof. “We hebben ons visitekaartje in Europa afgegeven, maar er is de komende jaren nog veel meer van ons te verwachten”, zegt trainer Sparidans. “Dan moet je de stappen niet overslaan. We moeten eerste de resultaten halen in Nederland, maar jullie gaan nog veel meer van ons horen, dat beloof ik.”