© Foto: RTV Ideaal / Gerard Koerntjes

Zondag was de jaarlijkse slachtvisite bij Museum Smedekinck in Zelhem. Wie het huisslachten zelf niet heeft meegemaakt, kon kennismaken met de diverse gebruiken die daarbij hoorden. Op de “pruveri-j” werd gesmuld van ouderwetse lekkernijen als balkenbrij en roggebrood met kaantjes. Iedereen werd verwelkomd met een glaasje bessenjenever. Als alternatief voor het traditionele “vetpriezen” kon het gewicht van het varken op de ladder worden geraden.

In De Schure van het museum waren slagers druk bezig met het afsnijden en verkopen van vlees en vleesproducten, terwijl het publiek op de “pruveri-j” tegen inlevering van een bij de kassa gekregen bon allerlei lekkernijen van vroeger kon proeven. Behalve de hapjes van de “pruveri-j” waren er diverse andere lekkernijen zoals hamburgers, gehaktballen, koffie, thee en meer verkrijgbaar. Er werden hobby’s en oude ambachten zoals wilgentenen vlechten gedemonstreerd en streekproducten verkocht.

De slachtvisite werd druk bezocht door vele belangstellenden.

Meer foto’s in ons fotoboek