“De buurt versterken, inwoners aan elkaar verbinden en zorgen dat zij zich gefaciliteerd voelen om elkaar te ondersteunen en samen hun eigen leefomgeving aangenaam te maken. Dat is voor mij als sociaal makelaar mijn ultieme doel.” aldus Dajo Steendam. En dat is dan ook waar hij zich enthousiast voor inzet. Dajo is voor de zomer begonnen bij sociaalwerkorganisatie Perspectief Zutphen, vanaf zijn uitvalsbasis in buurthuis ’t Nut in Warnsveld.

In de functie van sociaal makelaar bij Perspectief Zutphen komt alles samen: organiseren en verbinden. Wat een sociaal makelaar doet is verhalen ophalen van inwoners, luisteren wat er speelt in de wijk, mensen aan elkaar verbinden en waar nodig inwoners helpen die samen een initiatief hebben en dat niet helemaal zelf uitgevoerd krijgen. Daarnaast heeft de sociaal makelaar een signalerende rol in de wijk en werkt hij nauw samen met collega sociaal werkers als zij inwoners tegenkomen die problemen ervaren en tijdelijk ondersteuning nodig hebben.

Inmiddels is er al een wandelclub gestart op de woensdagochtend. De groep verzamelt om tien uur bij ’t Nut, drinkt eerst een kop koffie met elkaar en gaat dan zo’n anderhalf uur wandelen. Na afloop is er een lunch voor wie trek heeft. Ook is het mogelijk om op andere dagen binnen te lopen voor koffie en een praatje.

© Foto: Hannah Sophia