Ze had het een jaar geleden écht niet kunnen bedenken. Snowboardster Melissa Peperkamp uit Zelhem stond begin 2022 op de Olympische Winterspelen in China. De toen 17-jarige Peperkamp eindigde op de zesde plek op het onderdeel Big Air. “Het was echt heel speciaal”, vertelt ze in het tv-programma Dit Was 2022 van Omroep Gelderland. “Toen de bondscoach naar mij toe kwam om te zeggen dat ik naar de Winterspelen mocht, dacht ik: nee, dat kan niet. Ik was aan het voorbereiden voor Italië, in 2026.”

Peperkamp begon al op haar zesde met snowboarden, samen met haar ouders. “Ik skiede al en kon mijn vader op zijn snowboard niet meer bijhouden. Toen ik overstapte naar een board, kon ik hem na een jaar gewoon snel voorbij gaan.” Topsporter zijn is niet altijd even makkelijk. Peperkamp krijgt veel ondersteuning vanuit haar team, ook wat betreft presentatie en sociale media. “De druk om te presteren is natuurlijk enorm”, legt ze uit. “Het is heel fijn dat die ondersteuning er is.” Zo heeft ze ook een sportspycholoog.

Op een gegeven moment durfde ze een bepaalde sprong niet meer te maken. Waardoor het kwam, wist ze niet. “Het doet me pijn, ik sla gewoon keihard dicht”, vertelt ze aan haar psycholoog. “Je bent eigenlijk in je achterhoofd gewoon bang dat je dingen breekt”, concludeert hij. “Dat is best wel normaal dat je hebt hebt.”

© Foto: RTV Ideaal (archief)